Google I/O 2023 etkinli kapsamında tanıtılan tüm yenilikler

Dün, Google I/O'da, Google ürünlerini insanlar, işletmeler ve topluluklar için daha da yararlı hale getirmek amacıyla generative AI geliştirmeleri de dahil olmak üzere yapay zekanın (AI) kullanıldığı gelişmeler paylaşıldı.

Dün, Google I/O‘da, Google ürünlerini insanlar, işletmeler ve topluluklar için daha da yararlı hale getirmek amacıyla generative AI geliştirmeleri de dahil olmak üzere yapay zekanın (AI) kullanıldığı gelişmeler paylaşıldı.

Bugün Google’ın yarım milyardan fazla kişiye hizmet veren 15 ürünü var. Bu ürünlerden altısı, iki milyardan fazla kullanıcıya hizmet veriyor. Bu bize, dünyadaki bilgileri evrensel olarak erişilebilir ve kullanışlı hale getirme ve organize etme şeklindeki misyonumuzu yerine getirmemiz için birçok fırsat sunuyor.

Yapay zekaya öncelik veren Google,  yapay zekayı herkes için daha da yararlı hale getirebilmek için şu adımları izledi:

    • İlk olarak, kullanıcının bilgisini ve öğrenimini geliştirip;  dünya anlayışlarını derinleştirerek
    • İkincisi, kullanıcılar kendilerini ifade edebilsin ve işlerini gerekli şekillerde yapabilsin diye yaratıcılığı ve üretkenliği artırarak
    • Üçüncüsü, geliştiricilerin ve işletmelerin kendi dönüştürücü ürün ve hizmetlerini oluşturmalarını sağlayarak.
  • Ve son olarak, herkesin eşit şekilde yararlanabilmesi için yapay zekayı sorumlu bir şekilde oluşturup dağıtarak.

I/O’da Google’ın yeni nesil dil modeli olan PaLM 2 de tanıtıldı. Geliştirilmiş çok dilli, muhakeme ve kodlama özelliklerine sahip son teknoloji bir dil modeli olan PaLM 2 ve  bu teknolojiden güç alan 25 yeni ürün ve özelliği etkinlikte duyuruldu. 

Google I/O’da Arama, Haritalar ve çok daha fazlası aracılığıyla en yararlı bilgi ve bilgileri daha fazla kişiye ulaştırmanın yeni yolları da duyuruldu: 

  • Yapay zeka destekli yeni arama deneyimlerini denemek için bir alan olan Search Lab’in  kullanıma sunulmasıyla bir arama motorunun neler yapabileceği yeniden tasarlanıyor. İlk deneyimlerden biri, konuları doğal bir şekilde keşfetmek için bilgilere genel bakış sunan ve yapay zekayı kullanan  Search Generative Experience (SGE). 
    • SGE kullanıma sunulduğunda (başlangıçta yalnızca ABD’de olacak), Search Ads, sayfa boyunca ayrılmış reklam alanlarında görünmeye devam edecek.
  • Immersive View, dünyanın zengin, dijital bir modelini oluşturmak için milyarlarca Sokak Görünümü ile havadan görüntüleri birleştirmek için bilgisayar görüşünü ve yapay zekayı kullanıyor. Artık Immersive View for routes ile ister araba kullanıyor, ister yürüyor veya bisiklete biniyor olun, yola çıkmadan önce rotanın her bölümünü görselleştirebilirsiniz. Önümüzdeki aylarda uygulamanın aktif olacağı şehirler şöyle: Amsterdam, Dublin, Floransa, Venedik, Londra, Paris, Berlin.

Yaratıcılığı ve üretkenliği artırmak için yapay zekayı kullanarak insanların daha fazlasını yapmasına yardımcı olmak adına da şu yenilikler duyuruldu:

  • Bard 180 Ülkeye Genişliyor. Aktif kullanımda olan diller arasına Japonca ve Korece ekliyor ve Kodlama Yükseltmelerini ve Dışa Aktarma Özelliklerini geliştiriyor. Ayrıca Adobe, Instacart, Wolfram, Khan Academy ve çok daha fazlasını içeren üçüncü taraf hizmetlerle de entegre oluyor.
  • Magic Editor ile profesyonel düzeyde düzenleme becerileri olmadan karmaşık düzenlemeler yapabilirsiniz. Üretken AI da dahil olmak üzere AI tekniklerinin bir kombinasyonunu kullanmak, bir görüntünün belirli bölümlerinde (konu, gökyüzü veya arka plan gibi) düzenlemeler yapmanıza yardımcı olur, böylece fotoğrafınızın son görünümü ve hissi üzerinde daha da fazla kontrole sahip olursunuz. Bu özellik için Pixel telefonlar bu yılın sonlarında erken erişime sahip olacak. 
  • Duet AI for Workspace, kullanıcıların Gmail, Dokümanlar, Slaytlar, E-Tablolar ve Meet’te daha fazlasını yapmasına yardımcı olan yapay zeka destekli ortak çalışanımızdır. Kullanıcıların taslak oluşturmasına ve e-postaları yanıtlamasına, beyin fırtınası yapmasına ve belge yazmasına, sunumlar oluşturmasına, verileri analiz etmesine ve daha verimli toplantılar yapmasına yardımcı olur. Güvenilir, test edilmiş programımız mart ayından bu yana 10 kat büyüdü ve ABD dışında daha fazla bölgede daha fazla kullanıcı ile İngilizce olarak buluştu. 

İşletmelerin ve geliştiricilerin yapay zeka ile yenilik yapmalarını sağlama:

  • Ayrıca, daha fazla işletmenin ve geliştiricinin yapay zekanın yaratabileceği etkiyi görmesini sağlamak için Duet AI, yapay zeka destekli Google Cloud’a getiriliyor.
  • Geliştiriciler için, Google Cloud AI ürünlerinde yeni temel modeller ve yetenekler kullanıma sunuluyor. Vertex AI’da üretken AI desteği başlatılıyor ve erişim genişletiliyor. 
    • Vertex AI’daki yeni temel modeller arasında Codey, Imagen ve Chirp bulunuyor
    • Metin ve görsellere gömülü API
    • İnsan Geri Bildiriminden Takviyeli Öğrenme  (RLHF) 

Google, daha yetenekli modellere yatırım yaptıkça AI sorumluluğuna da yatırım yapmış oluyor:

  • Yanlış bilgilerin ele alınmasına yardımcı olmak için yakında watermarking ve diğer tekniklerle en yeni üretken modeller sisteme entegre edilecek.
  • Tüm Google ürünlerinin nasıl güvenli, tasarım gereği özel ve kontrolün insanlara verildiği şekilde üretildiğine bakılmaya devam ediliyor.

Google I/O’da Pixel ve Android güncellemeleri de duyuruldu: 

  • Her şeyin birlikte daha iyi çalıştığı Android ile en eksiksiz cihaz ekosisteminin nasıl oluşturulduğu ve Creative Compose, Cinematic Wallpapers ve Generative AI Wallpapers dahil olmak üzere telefonları daha da kişisel hale getirmek için AI’ın nasıl kullanıldığı gösterildi. 
  • Ayrıca I/O’da Google tarafından tasarlanan yapay zeka destekli cihazlardan oluşan eksiksiz bir ekosistem için Pixel 7a, Pixel Fold ve Pixel Tablet de sunuldu.

Güncel İçerikler