Globaldeki Türk girişimcilere odaklanan TurkTech Diaspora Ağı, Amsterdam’dan dünyaya yayılmayı hedefliyor

Yurt dışında yaşayan teknoloji, inovasyon ve girişimcilik ekosistemde yer alan Türk Topluluğu, vizyoner bir bakış açısıyla kurulan TurkTech Diaspora platformuyla dünya genelinde sinerji ve değer üretmek üzere bir araya geliyor.

Dünya genelinde teknoloji ve inovasyon dünyasında çalışan veya ilgili olan Türk profesyonellerin, girişimcilerin ve araştırmacılar TurkTech Diaspora platformuyla dünya genelinde sinerji ve değer üretmek üzere bir araya geliyor.

Teknolojik inovasyonları desteklemek, Türk teknoloji ekosistemine katkı sağlamak ve birbirleriyle iş birliği yapmak amacıyla oluşturulan ağ, yurt dışında yaşayan Türk profesyonellerinin, girişimlerinin ve araştırmacıların uluslararası pazarlarda rekabet edebilir hale gelmelerine yardımcı olmayı da hedefliyor. 

6.5 Milyon Türk Vatandaşı Yurtdışında Yaşıyor

Resmi rakamlara göre 6.5 milyon Türk vatandaşı yurt dışında yaşıyor. Bunların 5,5 milyonu da batı Avrupa ülkelerinde. Geleneksel göçmenlerin kendi içlerinde bir topluluk oluşturabilmişken, ikinci/üçüncü kuşak veya buraya göçen yeni nesil fazlasıyla birbirinden kopuk durumda olduğu belirtiliyor. 2018-2021 yılları arasında 10 Bin Milyoner ve 13 Bin Girişimcinin yurt dışına gittiği belirtiliyor. 2019 ve 2018 yıllarında göç eden Türk vatandaşlarının en çok 25-29 yaş grubunda olduğu dikkat çekiyor. 

Hedef kitlesi: Profesyoneller, Girişimcilik Ekosistemi ve Araştırmacılar

TurkTech Diaspora’nın hedef kitlesini yeni nesil göçmenlerin yanı sıra, geleneksel göçmenlerden 2. ve sonrası nesilleri kapsıyor. Ağırlıklı olarak teknoloji ve inovasyon ekosistemini baz alsa da ilgili olan tüm teknoloji, girişimcilik ve i̇novasyon ekosisteminde yer alan profesyonellere sesleniyor. Girişimcilik dünyasında ise tüm paydaşlara kapısı açık: Girişimciler, Girişim Ekipleri ve Ekosistem Oyuncuları, Yatırımcılar, Hızlandırıcılar. Önemli bir kitle de bilindiği üzere araştırmacılar tarafında mevcut. Akademisyen ve Bilim İnsanları da Diaspora’nın odak alanında yer alıyor.

Veri Tabanı Oluşturulması İçin Bir Dijital Platform Kuruldu

 LinkedIn üzerinden kolayca giriş yapılabilen ve ilgili topluluğunun verilerinin oluşturulması adına bir platform da aktif hale getirildi. Bu platform, üyelerin birbirleriyle bağlantı kurmalarına, fikir alışverişinde bulunmalarına, iş fırsatlarını takip etmelerine ve iş birliği yapmalarına olanak sunuyor. Platform kişilere ücretsiz hizmet sunuyor.   

TurkTech Diaspora, dijital platformu oluşturduğu iş takvimi kapsamında dışında, etkinlikler, destek programları ve rapor-içerik üretimi gibi önemli çalışmalar da yürütmeye başladı. Etkinlikler kapsamında özel tematik organizasyonlar, düzenli ülke buluşmaları, networking aktiviteleri, fuar katılımları gerçekleştirecek. Destek Programları tarafında ise mutabakatları sağlanmış olan ve yakında duyurulacak uluslararası hızlandırma ve inovasyon programları planlanıyor. İçerik üretimi tarafında ise; bölgesel ve ülkesel raporlar, özelleştirilmiş raporlar, i̇nfografikle ve ekosistem haritaları yayınlanacak.

Lansman Etkinliği: 8 Haziran’da Amsterdam’da!

Hollanda’da yaşayan profesyonelleri, girişimcileri ve araştırmacıları bir araya getirecek TurkTech Diaspora’nın Amsterdam’da gerçekleştireceği ilk etkinliği bu önemli ağın lansmanı olma özelliğini de taşıyor. 250+ kişinin katılımı beklenen bu etkinlik ile ilgili Eventbrite platformundan bilgi alınabiliyor. Etkinlik kapsamında, TTD’nin ilk raporu da kamuoyu ile paylaşılacak. TurkTech Diaspora Hollanda Raporu’nda Hollanda’da yaşayan diaspora kitlesinin istatistikleri, demografik bilgileri, sektörler ve seviyeleri, girişimci ve araştırmacı sayıları yer alacak. Etkinlikler ve içerik üretimi 2023 yılı içerisinde Avrupa’da farklı ülkeler özelinde devam edecek ve 2024 yılı itibariyle diğer kıtalara da açılması planlanıyor. 

Kurucu Gürol Üzenç: “Teknolojinin Sınır Tanımadığı Bir Geleceğe Hazırlanıyoruz.”

Türkiye girişimcilik ekosistemindeki başarılı kariyeri kapsamında son olarak teknoloji firmalarının uluslararasılaşması ve markalaşma çalışmalarına katkı veren Studio10x’in kurucu ortağı olarak ismini duyduğumuz Gürol Üzenç, TurkTech Diaspora’da da dümenin başında karşımıza çıkıyor. 

 

Konuya ilişkin görüşlerini paylaşan Üzenç:

“Aslında tamamen kendi ihtiyacımızdan yola çıktık. Yurt dışında çok kıymetli profesyonelleri, girişimcileri ve akademisyenleri kapı komşuluğuyla, markette ya da bir etkinlikte temas ederek tanıdık ve bu işi rastlantısal olmaktan çıkarmak istedik. Global markaların üst düzey yöneticileri, çok kıymetli akademisyenler, başlı başına başarı hikayesi olan girişimciler. Bu kitleyi nasıl tanırız, nasıl bir araya getirebiliriz derken, dünyada başarılı örnekleri inceledik, temasa geçtik. Kendimizi en yakın bulduğumuz İrlandalıların ve Polonyalıların benzer yapıları var. Esinlendiğimiz ve özgün kaldığımız noktalarla TurkTech Diaspora’nın temellerini atmış olduk” dedi. 

Her kesimden çok sayıda kişinin ilgisi ve katkısı olduğuna dikkat çeken Üzenç konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Potansiyel diaspora kitlesinden, bürokratlara, çeşitli kurumlara kadar. Bu platformun katkı verecek herkese ihtiyacı, herkese de değer önerisi var. Katılımcı ve sahiplenici bir yapıyla umuyorum ki dünya genelindeki Türk teknoloji girişimleri, profesyonelleri ve akademisyenleri için birlikte çalışma, fikir paylaşma ve diğer katma değer üretme fırsatları sunacağız. Diaspora, Türkiye’deki teknoloji ekosisteminin gelişimine katkıda bulunmayı hedefliyor ve Türk girişimcilerinin, profesyonellerin ve akademisyenlerin uluslararası arenada başarılı olmalarına katkı sağlamayı amaçlıyor. Bu nedenle, üyelerimizin ya da paydaşlarımızın başarıları, platformumuzun da başarısıdır. 8 Haziran’da, Amsterdam’da TurkTech Diaspora’nın resmi lansman etkinliğimizi gerçekleştiriyoruz. Lansman etkinliğimize, herkesin katılımlarını ve katkılarını önemsiyoruz. Etkinliğimizle ilgili detaylı bilgiye www.turktechdiaspora.com web sitemizden erişebilirsiniz.”

Güncel İçerikler