Microsoft’un Activision Blizzard’ı satın alma girişimi İngiltere’de olumsuz sonuçlandı

Microsoft, İngiltere'de Activision Blizzard'ı satın almasıyla ilgili sorunlarla karşı karşıya kalmış gibi görünüyor. Hükümetin Rekabet ve Piyasalar Kurumu (CMA), bu anlaşmanın oyun endüstrisindeki olası tekelci etkilerini öne sürerek bu birleşme teklifini engelledi.

Microsoft, İngiltere’de Activision Blizzard‘ı satın almasıyla ilgili sorunlarla karşı karşıya kalmış gibi görünüyor. Hükümetin Rekabet ve Piyasalar Kurumu (CMA), bu anlaşmanın oyun endüstrisindeki olası tekelci etkilerini öne sürerek bu birleşme teklifini engelledi.

CMA yaptığı açıklamada:

“Microsoft’un anlaşmanın hızla büyüyen bulut oyun pazarının geleceğini değiştireceği ve önümüzdeki yıllarda daha az yenilikçiliğe ve Birleşik Krallık oyuncuları için daha az seçeneğe yol açacağına dair artan endişeler nedeniyle Activision’ı satın almasını engellediğini” belirtti.

Basitçe söylemek gerekirse, ajans, satın almanın Amerikan teknoloji devinin son zamanlarda büyüyen bulut oyun pazarında tekel sahibi olmasına izin vereceğinden endişe ediyor. Microsoft, Activision Blizzard’ı satın alacağını duyurduğundan beri, dünya genelindeki çeşitli devlet kurumlarının yanı sıra pazardaki rakipleri tarafından da incelemeye tabi tutuldu.

Buna bir örnek, şirketin popüler PlayStation platformunda Activision Blizzard’dan ürünlerinin (oyunlarının) daha düşük sürümlerini sunmak için bu satın alma işleminden yararlanabileceğini iddia eden Sony’den geliyor. Bunun dışında, markanın antitröst yasalarını da ihlal edebileceği ve hatta tekel kurabileceği gerekçesiyle Microsoft aleyhine FTC (Federal Ticaret Komisyonu) tarafından ABD’de derdest bir dava ile karşı karşıya kalıyor.

Ayrıca CMA şunları ekledi:

“Birleşmenin, hızla gelişen bulut oyun pazarında %60-70’lik mevcut pazar payıyla en güçlü operatör olacağı ve dünyada popüler oyunlardan oluşan bir portföyü satın alacağı sonucuna vardık. Bu oyunları rakiplerden uzak tutma ve bu önemli büyüyen pazardaki rekabeti önemli ölçüde zayıflatma ihtimalini düşünüyoruz.”

Activision Blizzard ve Microsoft arasında anlaşmanın nasıl bir yol izleyeceği merak ediliyor. Gün geçtikçe anlaşmanın daha da sarpa sardığı görülüyor.

Güncel İçerikler