adesso, Yazılım Profesyonellerini “Yeniden” Anlamak raporunu yayınladı

Pandeminin sebep olduğu hızlı dijitalleşme baskısı ile bir paradigma kaymasına tanık olan bilişim sektöründeki şirketler, yazılımcıları “yeniden” anlamaya ne kadar hazır? Sorunun yanıtını merak edenler için değerli içgörüler sunan bir araştırma gerçekleştiren adesso Turkey, sonuçlardaki önemli bulguları derleyen bir özet rapor paylaştı.

Avrupa’nın önde gelen BT şirketlerinden 8.500 çalışanlı adesso Grubu‘nun yüzde yüz iştiraki adesso Turkey, Türkiye çapında gerçekleştirdiği Yazılım Profesyonellerini “Yeniden” Anlamak araştırmasının özet raporunu yayımladı. COVID-19 pandemisi sonrası yazılımcı ekosisteminin değişen beklentilerini ve iş süreçleri üzerindeki etkisini inceleyen araştırma, Türkiye’de yazılım profesyonelleri ile gerçekleştirilenler çalışmalar arasında en kapsamlılardan biri olmasıyla dikkat çekiyor. 

Yazılımcıların şirketlerden beklentilerinde adalet (%37) olgusunun ücretin (%28) önüne geçtiğini ortaya koyan araştırma sonuçlarına göre; “çalışana değer verilmesi, iyi iletişim, liyakat ve sosyallik” yazılımcılar için şirket kültüründeki diğer önemli olgular arasında yer alıyor. 

Yazılımcılar yeni teknolojilerde güncel kalmak için iş dışında da kod yazmaya devam ediyor

Java, mobil, frontend, .NET, iş analistliği gibi farklı alanlarda uzman 400 yazılım profesyonelinin görüşünün alındığı ve bağımsız araştırma kuruluşu FA Research ile ortak yürütülen araştırma; Türkiye’deki sektör profesyonellerinin ihtiyaç ve beklentilerini daha iyi kavramak, teknolojik yetkinliklerini ve ilerlemek istedikleri yönleri görmek ve böylelikle sektördeki hızlı değişimi anlamlandırabilmek adına önem taşıyor. Yüz yüze görüşme ve çevrim içi veri toplama yöntemleri ile her katılımcıya 190’dan fazla soru sorularak gerçekleştirilen araştırmaya göre; yazılımcıların ortalama mesai süresi haftada 42,6 saat seviyesindeyken, iş dışında yazılım geliştirmeye ayrılan süre haftada 8,3 saati buluyor. Araştırmaya katılanların yarıya yakını (%48) iş dışında yazılım geliştirirken, bunu profesyonel amaç veya gelir beklentisi olmadan yapıyor.

COVID-19 sonrası dönemde yazılımcılar şirketlerin sunduğu motivasyon için en çok iş-yaşam dengesine (%82) önem verirken; bu oranın iş tecrübesi (%73) ve teknik uzmanlığın (%75) üzerinde olduğu görülüyor. Yazılım sektöründe çalışmanın avantajlarını sıralamaları istendiğinde en sık “yurt dışında çalışma fırsatı” (%20) cevabını veren katılımcılar, “kendimi geliştirme fırsatı sunan bir alan olması” (%12) ve “daha iyi pozisyonda çalışma fırsatı” (%10) seçeneklerini ikinci ve üçüncü sıraya koyuyor. Araştırmaya katılan yazılımcıların önemli bir bölümü mutsuz çalışma deneyiminin; (%78) düşük ücret (%66) ve adaletsizlikten (%76) daha kötü bir olgu olduğunu düşünüyor. 

Yazılım ekosistemine yönelik rapor hakkında adesso Turkey CEO’su Burak Barı şunları söyledi:

“adesso Turkey’nin sektördeki 10 yıllık yolculuğuna baktığımızda, samimi bir merak duygusuyla takım arkadaşlarımızın çalışma deneyimini daha iyi anlamak üzere araştırmalar yapıyor, öğrendiklerimizle bu deneyimleri iyileştirmek için sürekli çaba gösteriyoruz. Yazılım Profesyonellerini “Yeniden” Anlamak araştırması, bu yönde attığımız adımlardan biri.

Yine aynı meraktan yola çıkarak, yazılım profesyonellerinin çalışma hayatlarına dair ihtiyaç ve beklentilerini daha iyi kavramak ve yazılım ekosistemindeki hızlı değişimi anlamlandırabilmek adına bu alandaki en kapsamlı araştırmalardan birini gerçekleştirdik. Kamuyla bilgi paylaşmanın yapıcı katkısına inanarak, yazılım ekosisteminin pozitif gelişimini desteklemek amacıyla araştırmadan elde ettiğimiz bulguları bir özet hâlinde yayımlamaya değer veriyoruz.”

Araştırma sonuçlarını değerlendiren adesso Turkey Çalışan Deneyimi Lideri Aslı Akyol şunları söyledi:

“Araştırmada yazılımcıların iş-yaşam dengesi ve çalışan deneyimine, COVID-19 sonrası dönemde eski paradigmada alışık olunanın üzerinde bir önem verdiği ortaya çıkıyor. Araştırmamıza göre yazılımcılar ‘mutsuz iş deneyimini’ katlanılması en zor olguların başında görüyor. Biz de adesso’da herkesin uçtan uca olumlu, sağlıklı ve bütünsel bir deneyim yaşayabilmesi için çalışan deneyimini merkezimize aldık. Bu doğrultuda, adesso’daki tüm çalışan hayat döngüsünü, deneyim ve memnuniyetini detaylıca ölçebilmek ve bu sonuçlara göre aksiyon planlarımızı tasarlamak amacıyla adessi eXperience (aX) adını verdiğimiz programı hayata geçirdik.

Şirket kültürümüzde birbirimize ‘adessi’ dediğimiz, tüm çalışanlarımız için ‘Olmak İçin Harika Bir Yer’ (A Great Place To Be) anlayışıyla insanı merkeze alıyor, yazılım profesyonellerinin çalışma koşullarını iyileştirmeye öncelik veriyoruz. Sosyalleşme ihtiyaçlarımızı karşılamak için buluşma imkânları yaratıyor; tenisten dalışa, gaming’den sosyal fayda sağlayan gönüllülük çalışmalarına kadar birçok hobi kulübünün sayısını ve kaynağını sürekli artırıyoruz.” 

Yurt dışı ve yurt içi projelerde 550’den fazla çalışanıyla ve tamamen dijital iş yapış modeliyle 2013’ten beri faaliyet gösteren adesso Turkey, bugüne kadar yüzlerce yazılım projesini başarıyla teslim etmesini insan odaklı bir “proje evi” olmasına ve adessilerin birbirinden ilham almasına bağlıyor. Yazılım profesyonellerini daha iyi anlamanın sektörü iyi yönde dönüştüreceğine inanan adesso Turkey, 14 Nisan’da araştırmanın öne çıkan bulgularını özet bir raporla kendi web sitesinde paylaştı.

Güncel İçerikler