Çevrimiçi akış platformu pazarında işler kızıştı: Netflix tahtını kaybetti

Akış platformlarının öncüsü olan Netflix, yarattığı pazarda yıllarca hakim bir konuma sahip olarak çevrimiçi film ve dizi tüketme biçimine yeni bir boyut kazandırsa da tahtı tehlikeye girdi. Ortaya çıkan verilere göre Amazon Prime Video, izlenme odağında Netflix'in önüne geçti.

Akış platformlarının öncüsü olan Netflix, yarattığı pazarda yıllarca hakim bir konuma sahip olarak çevrimiçi film ve dizi tüketme biçimine yeni bir boyut kazandırsa da tahtı tehlikeye girdi. Ortaya çıkan verilere göre Amazon Prime Video, izlenme odağında Netflix’in önüne geçti.

Netflix, bu segmentte tek olduğu için pazarı kendi tercihlerine göre şekillendiriyordu. Ancak, son on yılın sonunda manzara değişti ve niş bir pazardan endüstri devleri için bir savaş alanına dönüştü. Büyük şirketler Netflix ile birlikte savaşa girdikçe, akış pazarının hiyerarşisi değişiyor. Amazon ve Disney gibi devlerin yanı sıra Apple, HBO ve Paramount da kendi platformlarını hızla tanıttı. 2023’ün ortalarına hızla ilerlerlerken Netflix’in akış platformu pazarında liderliği geride kalıyor. Amazon’un Prime Video, izlenme alanında tüm rakiplerinden daha büyük bir pazar payına sahip oluyor.

Akış metriklerini analiz eden JustWatch, tüm akış platformları için ana üs olarak hizmet veren ABD pazarına odaklanıyor. Bulguları, akış endüstrisindeki mevcut dinamiklere ışık tutuyor. Veriler, Amazon Prime Video’nun şu anda pazarın %21‘ini elinde tuttuğunu, Netflix’in ise %20‘de kaldığını ortaya koyuyor. Disney+, %15 pay ile üçüncü sırada yer alıyor.

Bu istatistikler yalnızca Amerika Birleşik Devletleri ile ilgili olsa da, global için de göz ardı edilmiyor. Ortaya çıkan modelleri belirlemek için küresel pazar eğilimlerini incelemek çok önemli görülüyor. Netflix, on yılı aşkın bir süredir tahtı rahatça elinde tutsa da Amazon artık pazarın öncüleri arasında yer alıyor.

Bu değişim, artık kendisini büyük rakipler ve giderek artan bir şekilde bölünmüş bir pazar payı ile çevrili bulan Netflix için önemli bir zorluk teşkil ediyor. JustWatch’ın verileri, Netflix’in şu anda karşı karşıya olduğu zorlukları vurguluyor. Abone sayısındaki düşüş, Netflix’in yapımlarının kalitesinde gözle görülür bir düşüşle aynı zamana denk geliyor.

Bu aksiliklere rağmen Stranger Things, Bridgerton ve The Witcher gibi seriler, platformun amiral gemileri olarak hizmet vermeye devam ediyor. Netflix, aktif olarak yeni bir yön arıyor ve artan rekabet karşısında yeni bir kitle yakalamayı umuyor.

Güncel İçerikler