Apple, 2023 ilk çeyrek verilerine göre Mac sevkiyatlarında yüzde 40.5 düşüş yaşadı

Teknoloji devi Apple, 2023'ün ilk çeyreğinde, 2022'nin aynı dönemine kıyasla %40.5'lik bir düşüşle Mac sevkiyatlarında önemli bir düşüş yaşadı. Bu düşüş, Apple'ın 2022'nin 1. çeyreği ile 2023'ün 1. çeyreği arasında %8.6'dan %7.2'ye düşen dünya çapındaki PC pazar payında gerilemeye neden oldu.

Teknoloji devi Apple, 2023’ün ilk çeyreğinde, 2022’nin aynı dönemine kıyasla %40.5’lik bir düşüşle Mac sevkiyatlarında önemli bir düşüş yaşadı. Bu düşüş, Apple’ın 2022’nin 1. çeyreği ile 2023’ün 1. çeyreği arasında %8.6’dan %7.2’ye düşen dünya çapındaki PC pazar payında gerilemesine neden oldu.

IDC verilerine göre aralarında Apple, Asus, Dell, HP ve Lenovo’nun da bulunduğu en büyük beş bilgisayar üreticisinin tümü, zayıf talep ve süregelen envanter zorlukları nedeniyle ilk çeyrek sevkiyatlarında çift haneli düşüşlere tanık oldu. Aralarında bu düşüşten en çok ses getireni ise Apple’ın düşüşü oldu. Apple CFO’su Luca Maestri, Mart çeyreği için Mac ve iPad satışlarında çift haneli düşüşler öngördüğünden bu gerilemenin büyük bir sorun olmadığı düşünülüyor.

Apple CEO’su Tim Cook , zorlu makroekonomik ortamın iPhone, Mac ve Apple Watch satışlarını olumsuz etkilediğini de kabul etti. Muhtemelen gönderilerdeki mevcut düşüş, Covid kaynaklı talep döneminin sonunu işaret ederek, pandemi öncesi kalıplara geçici bir dönüşün sinyalini veriyor. Yoğun iskontoya rağmen, IDC araştırmacısı Jitesh Ubrani yüksek envanter seviyelerinin yıl ortasına ve muhtemelen üçüncü çeyreğe kadar devam etmesini bekliyor.

PC üreticilerinin kısa vadede mücadele etmesi beklenirken IDC yıl sonuna kadar markaların toparlanmasını bekliyor. Zayıflayan talep, PC üreticilerine planlarını yeniden değerlendirme ve tedarik zinciri sorunlarını ele alma fırsatı sunuyor. Örneğin Apple, tedarikçileri ve montajcıları faaliyetlerini Çin’in ötesine taşımaya teşvik etmeye başladı. Bu uyum sürecinin, uzun vadede şirket için faydalı olabileceği düşünülüyor.

Apple’ın hisseleri geçtiğimiz pazartesi günü %1.5’un üzerinde düşüşle kapandı. Şirket, Mart ayı ve çeyrek gelirlerini 4 Mayıs’ta açıklayacak.

Güncel İçerikler