Meta’nın yeni yapay zekası, görüntülerdeki detaylı nesneleri tespit edebiliyor

Meta, geliştirdiği yeni yeni yapay zekayla geleneksel yapay zeka saptama yöntemlerinden uzaklaşıyor. Geliştirilen modelleme, görüntülerde daha önce hiç görülmemiş nesneleri algılayabiliyor. 

Meta, geliştirdiği yeni yeni yapay zekayla geleneksel yapay zeka saptama yöntemlerinden uzaklaşıyor. Geliştirilen modelleme, görüntülerde daha önce hiç görülmemiş nesneleri algılayabiliyor. 

Yapay zeka, bir görüntünün görsel özelliklerini analiz eden bilgisayar görme tekniklerini kullanarak görüntülerdeki nesneleri algılıyor. İşlem tipik olarak, farklı nesne kategorilerine karşılık gelen görüntü verilerindeki kalıpları tanımlamak için bir evrişimli sinir ağı kullanmayı içeriyor. Evrişimli sinir ağı, önce bir dizi evrişim ve havuzlama katmanı kullanarak görüntüden özellikler çıkarır ve ardından bu özellikleri, farklı nesnelerin varlığı hakkında tahminler yapmak için kullanıyor. 

Ağ, genellikle çok çeşitli bağlamlarda nesnelerin doğru bir şekilde nasıl tanınacağını öğrenmek için etiketli görüntülerden oluşan büyük veri kümeleri üzerinde eğitiliyor. Ortaya çıkan yeni görüntülerde nesneleri algılamada yüksek düzeyde doğruluk elde edebiliyor. Meta da buna yeni bir boyut kazandırıyor.

Sosyal medya devi tarafından yayınlanan bir araştırma makalesine göre bu model, nesneleri tıklayarak veya serbest biçimli metin istemlerini kullanarak seçerek kullanılabiliyor. Yapay zeka, yalnızca “kuş” yazarak belirli bir fotoğraftaki tüm kuşları vurgulayacaktır. Ayrıca model, bir nesneyi 3 boyutlu olarak yeniden yapılandırmaya veya bir karma gerçeklik başlığından görüntüler çizmeye yardımcı olmak için diğer modellerle yakın iş birliği içinde çalışabiliyor.

Mevcut modelin, daha ince detayları kaçırmak ve sınırları tespit etmede diğer modeller kadar doğru olmaması gibi sınırlamaları olsa da yalnızca eğitim verilerine güvenmenin pratik olmadığı durumlarda yardımcı olabiliyor. Örneğin, bir sosyal ağ, hızla büyüyen içerik hacmine ayak uydurmak için teknolojiyi kullanabiliyor. 

Bu yapay zeka, hızlı ve doğru nesne algılaması gerektiren cihazlarda kullanılamasa da bunun gibi modeller, ek yapay zeka eğitimi ihtiyacını sınırlama potansiyeli gösteriyor. Meta, hem AI modelini hem de veri setini ticari olmayan bir lisansla indirilebilir hale getirdi. Bu hamle, öncelikle araştırma amaçlı olmak üzere teknolojiye erişimi genişletecek. Bununla birlikte atılan adım, Meta’nın bilgisayar görüşünü genelleştirmek istiyor. Şimdiden sosyal uygulamaları için üretken yapay zeka “kişileri” planlıyor.

Güncel İçerikler