Gıdaların iklim üzerindekini etkisini azaltmak isteyen Klimato, 4.2 milyon euro yatırım aldı

Yeşil enerjiye odaklanarak gıda endüstrisinde karbon etkisini azaltmayı amaçlayan Klimato, 4.2 milyon euro yatırım aldı.

Yeşil enerjiye odaklanarak gıda endüstrisinde karbon etkisini azaltmayı amaçlayan Klimato, 4.2 milyon euro yatırım aldı. Global Cleantech Capital liderliğinde düzenlenen tura Almi Invest Greentech dahil mevcut yatırımcılar katıldı.

Global gıda sistemi, dünyadaki sera gazı emisyonlarının yaklaşık üçte birini oluşturuyor. Bu da onu iklim değişikliğine en çok katkıda bulunanlardan biri yapıyor. Yeşil enerjiye geçiş geliştikçe ve dünyadaki yaşamı daha sürdürülebilir ve gezegen için olumlu hale getirmek için çaba sarf edildikçe, gıda endüstrisi dönüştürücü bir değişimden geçmesi gerekiyor. 

Merkezi Stockholm’de bulunan Klimato, bunun yapılmasına yardımcı olmayı hedefliyor. Girişim, restoranların ve yemek hizmeti sağlayıcılarının yemek başına karbon ayak izini hesaplamasına, iletmesine ve raporlamasına yardımcı olan bir platform geliştirerek insanların daha iklim dostu yiyecek seçimleri yapmasına yardımcı oluyor ve sektördeki oyunculara eyleme geçirilebilir bilgiler veriyor.

2018’de piyasaya sürülen girişim, gıda endüstrisinin karbon sorununu çözmek için tescilli bir bulut tabanlı yazılım platformu geliştirdi. Araştırmaya dayalı verileri kullanan yazılım, karbon muhasebesi sürecini otomatikleştirerek daha hızlı, daha kolay ve daha doğru hale getiriyor. Ayrıca kullanıcıların emisyonlarını takip etmelerine ve bunları azaltmak için eylemleri belirlemelerine olanak tanıyan kapsamlı bir pano sağlıyor.

Amaç, şeften satın alma müdürüne ve tüketiciye kadar tüm değer zincirinde karbon emisyonlarını şeffaf hale getirmek oluyor. Platform, gıda tedarikçilerinin her yemeğe bir iklim etiketi vermesine yardımcı oluyor.

Şimdiye kadar girişim, hızla büyüyen girişim, Sodexo ve Levy gibi dünyanın en büyük yemek hizmeti sağlayıcılarının, KFC ve Bastard Burgers gibi restoranların ve yiyecek Unilever‘in yan kuruluşu Violife gibi üreticilerle ortaklık yaptı.

Müşteriler için, Klimato’nun platformunda tabak başına ortalama emisyon 2022’de %23 oranında azalarak 1,1 kg CO2e’den 0.8 kg CO2e’ye düştü. Klimato’nun müşterilerinin 2022’de servis ettiği tüm yemeklerin %57’si iklim dostuydu.

Klimato CEO’su ve kurucu ortağı Anton Unger, “GCC’yi yeni bir yatırımcı olarak aramızda görmekten ve Almi Invest Greentech’in sürekli desteğinden dolayı çok mutluyuz. Onların desteği, teknolojimizi daha da geliştirmemizi ve büyümemizi hızlandırmamızı sağlayacak. Bu yatırım, pazar konumumuzu güçlendirmemize ve gıdanın iklim üzerindeki etkisini azaltma misyonumuzu gerçekleştirmemize yardımcı olacak. Gıda sektöründe sürdürülebilirlik hizmetlerinde dünya çapında pazar lideri olmak için ürünümüzü geliştirmeye devam ederken, mevcut ve yeni müşterilerimizle global olarak genişleyeceğiz” dedi.

Bu yeni yatırımla beraber girişim, pazarda genişlemeyi hedefliyor. Almanya, Fransa ve ABD gibi yeni pazarlarda faaliyetlerini gösterecek. 

Güncel İçerikler