Silicon Valley Bank hisselerinde yüzde 60 düşüş yaşandı

Silicon Valley Bank, yükselen faiz oranları nedeniyle yatırım yaptığı ABD hazine bonolarının ve ipoteğe dayalı menkul kıymetlerin satışında 1.8 milyar dolar kaybetti. Bununla beraber hisselerinde %60 oranında düşüş yaşandı.

Silicon Valley Bank, yükselen faiz oranları nedeniyle yatırım yaptığı ABD hazine bonolarının ve ipoteğe dayalı menkul kıymetlerin satışında 1.8 milyar dolar kaybetti. Bununla beraber hisselerinde %60 oranında düşüş yaşandı. Banka ayrıca, büyük ölçüde yeni girişimden oluşan müşteri tabanının şu anda bir finans kurumuna park edecek çok daha az parası olduğu göz önüne alındığında, azalan müşteri mevduatlarıyla da mücadele ediyor.

Silicon Valley Bank, müşterilerini ve hali hazırdaki yapısını koruyabilmek için para toplamaya karar verdi. Plan, yatırımcılara 1.25 milyar dolarlık adi hisse senedi, 500 milyon dolarlık dönüştürülebilir imtiyazlı hisse ve 500 milyon dolarlık adi hisse senedini ayrı bir işlemle özel sermaye şirketi General Atlantic’e satmayı ortaya çıkarıyor. bankanın muhafazakar davrandığını ve bu parayı kendisini istikrara kavuşturmak için topladığını tahmin etmesi amaçlanıyor.

Kripto odaklı Silvergate’in (SI.N) kapanmakta olduğunu açıklamasıyla beraber Silicon Valley Bank için endişeler daha arttı. Silikon Vadisi’nde yer alan girişimlerin neredeyse yarısı Silicon Valley Bank ile çalışıyor. Buna bağlı olarak yaşanacak herhangi bir olumsuzluğun buradaki girişimlerin yarısını etkileceği düşünülüyor.

Milyarder yatırımcı ve Pershing Square CEO’su Bill Ackman, Cuma günü erken saatlerde attığı bir tweet’te, SVB’nin başarısız olması durumunda, “VC destekli şirketler krediler için SVB’ye güvenip işletme nakitlerini tuttukları için ekonominin uzun vadeli önemli itici gücünü yok edebilir.” dedi.

Silikon Vadisi merkezli danışmanlık şirketi Constellation Research’ün kurucusu ve CEO’su Ray Wang, yaşanan olaya “Bankalar faiz oranlarındaki artışın kurbanları oldu.” dedi.

Silicon Valley Bank tarafında yaşanan sorunların devam etmesi halinde başta teknoloji olmak üzere birçok girişim ve kuruluşun olumsuz etkilenmesi kaçınılmaz bir gerçek olacak.

Güncel İçerikler