Kullanıcıların etkileşime girebildiği ve iki Türk girişimci tarafından Londra’da kurulan podcast uygulaması: Poddy

Herkesin özgürce ve her dilde sesini duyurabildiği global bir platform oluşturmak üzere Londra’da temelleri atılan ve iki Türk girişimci tarafından geliştirilen yepyeni ve çok sesli podcast platformu Poddy, resmen yayınlandı.

Podcast dinleyicilerinin de seslerini duyurabilmeleri ve içerik üreticilerin dinleyicilerle etkileşim kurabilmeleri adına “çok sesli podcast platformu” olarak geliştirilen mobil uygulama Poddy, resmen yayınlandı.

An itibarıyla iOS cihazlarda App Store uygulama mağazasından indirilebilen Poddy mobil uygulaması üzerinden podcast yayınlarını dinlemek, “podcaps” olarak ifade edilen maksimum 60 saniyeye kadar ses kayıtları paylaşmak ve diğer kullanıcılarla etkileşim kurmak mümkün.

Podcast dünyasında köklü değişim

Dünya çapında podcast yayınları yapmaya başlayan kişi sayısı ve dinleyici kitlesi büyük bir hızla artıyor. Bu artış paralelinde ses formatında dijital bir içerik türü olan podcast’e erişim için platform çeşitliliği de fazlalaşırken, içerik üreticileri ve dinleyiciler arasında etkileşim olanağı sunan; tüm kullanıcılarına sesini duyurma imkânı sağlayan bir podcast platformu bulunmuyordu. Podcast yayını yapma ve dinlemenin yanı sıra kullanıcıların birbirleri ile etkileşim de kurabilmelerine olanak tanıyan Poddy ise bu alanda yenilikçi bir uygulama olarak öne çıkıyor.

18 Ocak 2023 tarihinde kullanıcı deneyimini geliştirmek ve özellikleri test etmek amacıyla test sürümüyle kullanıma açılan Poddy’ye bu süreçte toplamda 500 kişi katılım gösterdi. 24 Şubat 2023’te ise beta versiyonun genel kullanıma açılmasıyla birlikte 5 gün içerisinde 1000’den fazla kayıtlı kullanıcı Poddy’yi kullanmaya başladı ve bu sayı hızla artmaya devam ediyor.

“Hikayenin gücüne ve herkesin anlatacak bir hikayesi olduğuna inanıyoruz”

Poddy’nin bir fikirden uygulamaya dönüşüm yolculuğunu, amacını ve kullanıma açılma sürecini anlatan Poddy CEO’su Cüneyt Göktürk,

“Bizim çok sesli podcast platformu tanımıyla hayata geçirdiğimiz Poddy, ilk defa bir fikir olarak 1 Şubat 2022 günü akşam saatlerinde dinlediğim bir podcast sonrasında içerik veya içerik üreticisi ile bir etkileşim kuramamamla ortaya çıktı. Ertesi gün ofiste bir podcast platformunun da etkileşimli olabileceği ve dinleyicilerin de seslerini duyurabileceği fikrini ekip arkadaşlarımla paylaşmamın ardından Poddy için hızlı bir çalışma sürecine giriştik. 40 kişilik bir ekiple, birbiriyle paralel çok sayıda süreci eş zamanlı olarak yürüterek uygulamayı geliştirdikten sonra test sürecini başlattık.

“Hedefimiz herkesin sesini özgürce duyurabildiği bir platform oluşturmak”

Poddy Kurucu Ortağı ve CMO’su Erman Darıcı,

“Poddy’yi içinden geçtiğimiz bu zor dönemde herkes için iyileştirici ve herkesin sesini özgürce duyurabildiği bir platform olarak kullanıma sunmuş olmaktan gurur duyuyoruz. Herkesin sesini özgürce duyurabildiği platform olma özelliğini Poddy’nin logosu ile de anlatıyoruz. Logomuz, ilk defa 80’li yılların sonunda keşfedilen ve çoğunlukla 15 ile 20 hertz arasındaki frekansta ses çıkaran diğer balina türlerinden farklı olarak 52 hertz frekansında ses çıkaran “Yalnız Balina”’dan esinlenerek tasarlandı. Bu sebeple bilim insanları tarafından da dünyanın en yalnız balinası olarak kabul edilen 52 hertz balinası, Poddy ile sesinin duyulmasını bekliyor. Biz de Poddy ile sesini özgürce duyurmak isteyen herkese bunu gerçekleştirebilme fırsatı sunuyor olmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.

Bu özellikleri ile Poddy hem Türkiye’de hem de dünyada “Podcast Player” formatındaki diğer tüm platformlardan ayrılarak, herkesin sesini duyurabileceği çok sesli bir podcast platformu olma özelliği taşıyor.

Poddy’de yer alan etkileşim özelliklerini kişisel kılmak üzere, Poddy’de her kullanıcı kişiselleştirilebilir bir profile sahip oluyor. Kullanıcıların profillerinde tüm podcaps kayıt ve alıntıları, varsa podcast yayınları, kullanıcının üretimine ortak olduğu ya da etiketlendiği podcaps/podcast yayınları ve dilerse dinlediği içerikler bu profilde görüntülenebiliyor. Bu profiller aracılığıyla Poddy’nin bir kullanıcısı olan herkes platformdaki diğer içerik üretici ve dinleyicileri takip edebiliyor ve onlar tarafından takip edilebiliyor. Bu sayede de Poddy aynı zamanda bir sosyal medya platformundan farksızdır ancak yenilikçi olarak podcast odaklıdır” dedi.

Yeni podcast içerikleri keşfetmeyi kolaylaştıran özellikler Poddy’de

Sahip olduğu fonksiyonel araçlar ile erişilebilirlik açısından başarılı çözümler ve podcast üretiminde kullanıcılarına büyük kolaylıklar sunan Poddy’nin özelliklerini detaylandıran Erman Darıcı,

“Yenilikçi bir podcast platformu oluşturmak üzere her teknik ayrıntısını incelikle düşünerek şekillendirdiğimiz Poddy’de, yeni içerik keşfetme konusunda kullanıcılarımıza kolaylık sağlamaya odaklandık. Bu kapsamda Poddy’nin gelişmiş algoritması ve makine öğrenimi kabiliyetleri ile kullanıcıların özel beğenilerine hitap eden içeriklere ulaşmalarını kolaylaştıran bir “keşfet” bölümü bulunuyor. Podcaps ve podcast olmak üzere iki farklı başlıkta aktif olan keşfet bölümü sonsuz kaydırma özelliğiyle kullanıcılara içeriklere hızlı bir şekilde ulaşabilme imkânı tanıyor. Bu ekranda kullanıcılar öncelikli olarak takip ettikleri kullanıcıların içeriklerini görüntüleyebiliyor ve ardından Poddy’nin makine öğrenimi yetenekleri sayesinde onların ilgi alanlarına en uygun olan içerikler gösteriliyor. Böylelikle Poddy’de yeni içerik keşfetmek kolaylaşırken kullanıcıların bir kelimeyi arama çubuğunda aratarak doğrudan ilgi alanlarına yönelik içerikleri bulmaları ve keşfetmeleri de mümkün hale geliyor.”

Güncel İçerikler