Avrupa Uzay Ajansı‘nda (ESA) çalışan gökbilimciler, James Webb uzay teleskobuyla Samanyolu’na benzeyen sarmal bir gökadanın görüntüsünü yakaladı. Yıldız sistemi LEDA 2046648, Herkül takımyıldızında bizimkinden bir milyar ışık yılı uzaklıkta yer alıyor.
Keşfedilen bu yeni galakside, binlerce galaksi, trilyonlarca yıldız ve sayısız gezegen bulunuyor. Avrupa Uzay Ajansı, alınan görüntüyü “teleskopun bilim operasyonları için hazırlandığı şekliyle yeteneklerini doğrulamak” için yalnızca bir kalibrasyon görüntüsü olarak tanımladı. ESA gökbilimcileri, 22 Mayıs 2022’de Webb teleskopunun Near InfraRed Camera (NIRCam) ile fotoğrafını çekti.
Ultra güçlü kamera, bu kadar uzaktaki ışığın ürettiği daha uzun kızılötesi dalga boylarını algılayabiliyor. Kırmızıya kayma, ışığın dalga boyunun bizden uzaklaştıkça uzamasını ve beklenenden daha kırmızı görünene kadar artmasını tanımlıyor. LEDA 2046648 gibi uzak sistemler, Dünya’dan daha da uzağa hareket etmeye devam ediyor. Bu yüzden teleskopla görüntüsünü elde etmek de giderek zorlaşıyor.
LEDA 2046648’i çevreleyen görünür lekelerin çoğu aynı zamanda başka galaksiler oluyor. Birkaç yıldız kırınım artış modelleriyle galaksilerden ayırt edilebiliyor. Görüntüdeki bazı nesnelerin Big Bang’den 300 milyon yıl sonrasına kadar eski olabilme ihtimali bulunuyor.
Elbette, bir milyar ışık yılı uzaklıktaki herhangi bir şeyin görüntüsü, galaksinin ışığını bir milyar yıl öncesinden gördüğümüz anlamına geliyor. Bu nedenle astronomlar, Big Bang’den sonra yoğunlaşan yıldız türlerini ve çoğu gökada merkezinde süper kütleli kara deliklerin nasıl son bulduğunu açıklığa kavuşturmak için bunun gibi erken dönem gökadaları incelemeye hevesli oluyor.