Sürdürülebilir gıda üretimine öncülük etmek isteyen Arkeon, 2.75 milyon euro yatırım aldı

Karbon yakalama tekniğiyle sürdürülebilir proteinler oluşturan Arkeon, ICL Planet Startup Hub'dan 2.75 milyon euro yatırım aldı.

Karbon yakalama yoluyla sürdürülebilir proteinler oluşturan Arkeon, ICL Planet Startup Hub’dan 2.75 milyon euro yatırım aldı. Avusturyalı girişim, sürdürülebilir gıda üretimine öncü bir yaklaşım benimsiyor.

2021 yılında Dr. Simon Rittmann, Dr. Guenther Bochmann ve Dr. Gregor Tegl tarafından kurulan girişim, CO2’yi doğrudan protein bileşenlerine dönüştürmek için antik mikropların (archaea) gücünden yararlanıyor. Arkeon, karbon negatif olan ve temiz etiketli işlevsel bileşenler içeren besleyici proteinler oluşturmanın bir yolunu geliştirdi.

Girişimin tek adımlı fermantasyon biyoprosesi, karbondioksiti yakalayarak ve onu insan beslenmesi için gerekli 20 proteinojenik amino aside dönüştürerek tamamen özelleştirilebilir protein içerikleri yaratıyor. Ortaya çıkan alternatif proteinler, genetik mühendisliği ve temiz etiketli işlevsel bileşenler olmaksızın karbon negatiftir.

Protein çözeltisinin arkasındaki mikrop olan Archaea, tüm organizmaların mikrobiyotasının bir parçası oluyor. Girişim, geliştirfiği sistem sayesinde gıda endüstrisi için oyunun kurallarını değiştiren bir alternatif yarattı.

Arkeon kurucu ortağı ve CEO’su Gregor Tegl, “Geçtiğimiz on yılın çoğunu, alternatif protein üretiminin yeni ve sürdürülebilir biyoteknolojik yöntemlerini keşfetmeye adadım. Ekibimiz, tamamen yeni bir rejeneratif gıda üretim sistemi oluşturmak için mikrobiyoloji ve gaz fermantasyonundaki uzmanlıklardan yararlandı. ICL’nin desteği ve ortaklığı, arkeadan türetilen protein üretim yeteneklerimizi ölçeklendirmemize yardımcı olacak.” dedi.

ICL’den Rado Sporka, “Genç bir şirket olmasına rağmen Arkeon, yeni nesil alternatif protein ürünlerinin yaratılmasında kullanılmak üzere yenilikçi ve sürdürülebilir teknolojiyi masaya getiriyor. Ayrıca, ICL Food Specialties’in benzersiz ve işlevsel alternatif proteinlerde yeni sınırlar peşinde koşma büyüme stratejisiyle de tamamen uyumlular.” dedi.

Girişim, aldığı yatırımı ICL’nin desteğini kullanarak üretimi ölçeklendirebilecek ve arkeleri artan global nüfusun beslenme yöntemine entegre etmek için kullanacak.

Güncel İçerikler