Global dizüstü bilgisayar pazarı, son 10 yılın en düşük sevkiyat seviyesine geriledi

Dünya genelinde akıllı telefon sevkiyatlarının düşüşünün hemen ardından dizüstü bilgisayarlar da son 10 yılın en düşük sevkiyat seviyesine gerilendi.

Global ekonomiyi olumsuz etkileyen birçok etkenden dolayı elektronik ürün pazarı gibi birçok pazarda belirsizlikler sürüyor. TrendForce tarafından yakın zamanda yapılan bir analize göre, küresel dizüstü bilgisayar sevkiyatlarının hem 2022 hem de 2023’te yıldan yıla düşmesi bekleniyor.

En son raporlara göre, küresel dizüstü bilgisayar sevkiyatı, bir önceki yıla göre %24.5 düşüşle 2022’de yaklaşık 186 milyon birime ulaşacağı tahmin ediliyor. 2023’te dizüstü bilgisayar pazarının performansına ilişkin görünüm belirsizliğini koruyor. Toplam cihaz sevkiyatın yıllık %7.8 düşüşle yalnızca 171 milyon adet olması bekleniyor. Bu düşüş, küresel ekonomiyi ve siyaseti etkileyen ve tüketici elektroniğine olan talepte keskin bir düşüşle sonuçlanan çeşitli önemli olaylara bağlanıyor.

Ekipman sevkiyatlarının pandeminin neden olduğu parça eksikliklerinden etkileneceğine dair endişeler de bulunuyor. Sonuç olarak, küresel dizüstü bilgisayar sevkiyatlarının 2023’ün ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %9.5 düşüşle 35.1 milyon adede düşmesi bekleniyor. Bu sayı, ilk çeyrek sonuçları için 10 yılın en düşük seviyesinde görünüyor.

ABD-Çin arasında yaşanan anlaşmazlıklar, jeopolitik gerilimlerin artmasına neden oluyor. Buna bağlı olarak da büyük elektronik markalarını tedarik zinciri stratejilerini yeniden düzenleme yapmaya koyuluyor. Bu markalar arasında bulunan ABD markaları, ekipman üretimini değiştirme ve alternatif bileşen tedarik kaynakları bulma konusunda en aktif rolü üstleniyor. 

Coğrafi ve demografik avantajları nedeniyle Vietnam, üretim üssü olabilmek için popüler bir seçim haline geliyor. Compal Wistron, Foxconn ve diğer ODM üreticileri, ABD’li bir müşteriden gelen Talep ile başa çıkmak için Vietnam’da dizüstü bilgisayar montaj hatları kurmaya başladı. Ayrıca, ABD’li bir dizüstü bilgisayar markası, 2023’e kadar Vietnam’dan yapılan cihaz sevkiyatlarındaki payını %20’ye çıkarma ve 2027’ye kadar Çin’den yapılan cihaz sevkiyatlarındaki payını %20%30 aşağıya düşürmeyi hedefliyor.

Güncel İçerikler