Meta, akıllı gözlük odaklı Luxexcel’i satın aldı

Facebook, Instagram, WhatsApp gibi sosyal medya platformlarını tepe şirketi Meta, son zamanlarda odaklandığı metaverse çalışmalarını geliştirmek için akıllı gözlük odaklı Luxexcel'i satın aldı.

Metaverse tarafını daha da güçlendirmek isteyen Meta, akıllı gözlük konusunda uzmanlaşan Luxexcel‘i satın aldığını açıkladı. Anlaşma şartları hakkında herhangi bir bilgi bulunmuyor.

2009 yılında kurulan Luxexcel, gözlüklere özel camlar yapmak için 3D baskı kullanıyor. Son zamanlarda girişim, deneyimini kullanarak LCD ekranlar ve holografik film gibi entegre teknolojilerle basılabilen akıllı lenslere odaklanıyor. 

Girişimin odaklandığı bir diğer nokta ise AR pazarı oluyor. AR pazarına önem veren Luxexcel, WaveOptics ile 2021 yılının başlarında ortaklık yaptı. Luxexcel’in daha önce şirketin Meta ile çalıştığına dair söylentiler de bulunuyor. Project Aria AR gözlüklerinin girişim ile ortak yürütüldüğü iddia ediliyor. 

Eylül 2021’de Meta, WhatsApp ve Facebook gibi platformlarını kullanarak fotoğraf ve video çekebilen veya sesle kontrol edilerek aramalar yapabilen akıllı gözlük Ray-Ban Stories‘i tanıttı. Meta, Luxexcel’i bünyesine katarak Reality Labs‘e yaptığı milyarlarca dolarlık yatırımdan çıkması uzun süredir beklenen reçeteli AR gözlükleri üretmek için girişimin teknolojisinden yararlanacak.

Konu hakkında Meta, “Luxexcel ekibinin Meta’ya katılarak iki şirket arasındaki mevcut ortaklığı derinleştirmesinden heyecan duyuyoruz.” dedi.

Sosyal medya devi, metaverse odaklı çalışmalarını ilerletmek için ne kadar harcadığı konusunda da eleştirilerle karşı karşıya kalıyor. Geçtiğimiz aylarda, şirketten 11.000 çalışan işten çıkarıldığı açıklandı. Meta, yatırımcılara sanal ve artırılmış gerçeklik birimi Reality Labs’in 2022’de 9 milyar dolardan fazla kaybettiğini belirtti. Bölümün işletme zararlarının 2023’te yıldan yıla önemli ölçüde artacağı tahmin ediliyor. 

Bu yaz paylaşılan bilgilere göre Meta’nın başlangıçta 2024 için planlanan tüketici sınıfı AR gözlük planlarını küçülttüğü belirtildi. Artan zararlar ve kullanıcılar tarafından beklenen etkinin karşılanmamasıyla beraber şirketin nasıl bir yol izleneceği oldukça merak ediliyor. 

Güncel İçerikler