Sağlık girişimi Nextkidney, dünyanın ilk taşınabilir hemodiyaliz cihazını geliştirdi

Sağlık çözümleri geliştiren Nextkidney, böbrek hastalarının diyaliz tedavisini istediği yerde almalarını sağlayacak dünyanın ilk taşınabilir hemodiyaliz cihazını geliştirdiğini açıkladı.

Sağlık teknolojileri üzerine çalışmalar yapan Nextkidney, böbrek hastalıkları bulunan kişiler için dünyanın ilk taşınabilir hemodiyaliz cihazı olan Neokidney‘i geliştirdi. Bu sayede hastaların diyaliz merkezlerine gitmesine gerek kalmayarak istedikleri yerde günlük işlemlerini gerçekleştirebilecekler.

Hollanda merkezli girişim, böbrek hastalığı çeken kişilerin böbrek yetmezliğine kadar ilerleyen hastalıklarında iki tedavi seçeneği olduğunu belirtiyor: böbrek nakli ya da diyaliz. Her yıl dünya çapında 2.8 milyon kişi diyaliz tedavisi görüyor. Bununla birlikte, hemodiyaliz, zaman taahhüdü ve yoğunluk açısından son derece zahmetli olduğu için böbrek hastalarının hayatını önemli ölçüde etkiliyor. Bu sorunları analiz eden girişim de çözümler üzerinde derinlemesine çalışmalar yapıyor. 

Nextkidney, böbrek yetmezliğinden muzdarip hastaların yaşam tarzını iyileştirmek için Hollandalı sağlık sigortası şirketleri CZ, Zilveren Kruis, Menzis ve profesyonellerle iş birliği içinde hastaların bağımsız olarak diyalize girmesini sağlayan Neokidney’i geliştirdi. 

Girişimin geliştirdiği çözüm, hastaların özgür bir yaşam geçirmelerini ve yaşam kalitelerinin iyileştirmeyi sağlıyor. Ayrıca daha az bakım desteği ve diyaliz sıvısı ihtiyacı sayesinde de tedavi maliyeti azalıyor. Neokidney, girişimin Lozan ve Singapur’daki laboratuvarlarında geliştiriliyor.

CZ CEO’su Joep de Groot, “Taşınabilir diyaliz cihazına ve onun sağlık hizmetlerine girmesine yatırım yapıyoruz çünkü taşınabilir diyaliz cihazının böbrek hastalarının yaşamını önemli ölçüde iyileştirdiğine inanıyoruz. Portatif diyaliz cihazı, sağlık hizmeti maliyetlerini de azaltıyor. Bu yüzden benzersiz diyaliz makinesi, Hollanda’daki sağlık hizmetlerinin geniş ölçüde herkes için erişilebilir olmasına yardımcı oluyor.” dedi. 

Hollandalı girişime göre, Neokidney son geliştirme aşamasında ve 2024 yılına kadar Hollanda’da piyasaya sürülmesi bekleniyor. Şirket, bu yıl Nisan ayında Singapur’da güvenlik testlerine başladı. Sonbaharda ise Fransa ve Hollanda’da klinik deneyler yapmayı planlıyor. Bu adımların Avrupa ve ABD’de pazar onayı için gerekli olduğu açıklandı.

Nextkidney, pazara hızlı bir giriş yapabilmek için Oneplanetcrowd ile 1 milyon euro – 5 milyon euro arasında yatırım almayı hedefleyen bir kitlesel fonlama yatırım kampanyası başlattı. 7 Kasım’da başlayan kampanya, şu an için 1.9 milyon euro’ya ulaştı.

Güncel İçerikler