Apple, 2024 yılında ABD’de üretilen işlemcilere geçiş yapmayı planlıyor

ABD merkezli teknoloji markası Apple, akıllı cihazlarında 2024 yılı itibariyle ABD'de üretilen işlemcileri kullanmayı planlıyor.

Apple, önümüzdeki birkaç yıl içinde akıllı cihazlarındaki işlemcileri ABD’de üretmeye hazırlanıyor. Tim Cook, Almanya’daki yerel mühendislik ve perakende çalışanları ile yaptığı bir toplantıda çiplerin bir kısmını Arizona’daki bir fabrikadan tedarik etmeye hazırlandıklarını açıkladı.

Apple ile ilgili güvenilir kaynaklar arasında bulunan Mark Gurman, Apple’ın dünyadaki işlemcilerin %60’ının üretildiği Tayvan’daki fabrikalara olan bağımlılığını azaltmak istediğini belirtti. Apple CEO’su Tim Cook, ” Çiplerimizi Arizona’daki bir fabrikadan satın alma kararı aldık. Arizona’daki bu fabrika 2024’te faaliyetlerine başlıyor. Yani bu konuda önümüzde yaklaşık iki yıl var.” dedi.

Biden yönetimi, mali teşviklerle şirketleri ABD’de çip üretmeye teşvik etmeyi hedeflerken, Apple da Çin’e olan bağımlılığını azaltmanın yollarını arıyor. Cook, Apple’ın Arizona’dan tedarik edeceği çiplerle ilgili ayrıntı vermesede Apple’ın çip tedarikçisi TSMC şu anda Phoenix yakınlarında bir fabrika kuruyor. 2020 yılında projeye başlayan TSMC, 2024 yılında 4 nanometrelik çiplerde seri üretime başlayacak.

Apple’ın yanı sıra NVIDIA, MediaTek, AMD ve ARM tabanlı işlemciler de üreten şirket, Arizona’daki fabrikasında ayda 20.000 çip üretmeyi planlıyor. TSMC’nin ana fabrikaları Tayvan’da yer alıyor. Şirketin aynı zamanda Camas, Washington, Austin, Texas ve San Jose ve California’da tasarım merkezleri bulunuyor. 

Apple’ın şu anda 2023’de satışa sunulacak yeni iPhone serisi için geliştirmekte olduğu A17 mobil işlemcinin yeni teknoloji kullanılarak üretileceği konuşuluyor. TSMC’nin Arizona tesisini yalnızca daha eski ve daha az gelişmiş Apple işlemcileri için ya da yeni nesil işlemciler için kullanıp kullanmayacağı henüz bilinmiyor. TSMC yerli yarı iletken üretimini teşvik eden ülkelerdeki müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla farklı ülkelerde çeşitli fabrikalar açıyor.

Güncel İçerikler