Amazon, yapay zeka desteğine sahip yeni Sparrow depo robotunu tanıttı

E-ticaret devi Amazon, şirket depolarında çalışacak yapay zeka desteki Sparrow robotunu duyurdu.

Dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan Amazon, operasyonel süreçlerde çalışacak Sparrow adındaki depo robotunu tanıttı. Yapay zeka desteğine sahip olan akıllı robot, milyonlarca ürünü paketlenmeden önce çeşidine göre algılayabiliyor ve yer değişikliği yapabiliyor.

ABD merkezli şirket, depolarında robotlar kullanarak operasyonları daha verimli ve güvenli bir şekilde yürütebileceğini söylüyor. Sparrow, depolarda envanterdeki ürünleri tek tek algılayabilen, seçebilen ve işleyebilen ilk robotik sistem olarak lanse ediliyor. Amazon’un satışa sunduğu milyonlarca ürünün %65‘i Sparrow tarafından rahatça algılanabiliyor.

Amazon, “Sparrow tekrarlayan görevleri üstlenerek çalışanlarımızın zamanlarını ve enerjilerini başka şeylere odaklamalarını sağlarken aynı zamanda güvenliği de artıracak. Aynı zamanda Sparrow, sipariş karşılama sürecimizin kritik bir bölümünü otomatik hale getirerek verimliliği artırmamıza yardımcı olacak. Böylece müşterilerimize teslimat yapmaya devam edebiliriz.” dedi.

Sparrow kullanılarak 700 farklı yeni iş kolunun da oluşturulabileceği de belirtiliyor. her ne kadar oldukça işlevsel görünse de bu robot, amazon çalışanlarının aklında soru işaretleri bırakıyor. Depolar içerisinde sadece çalışanları destekleyeceği belirtilen robotun sıkıcı ve insanlara yardımcı olacak işlerde çalışıyor. Her ne kadar şimdilik yardımcı rolde göreve sahip olsa da Sparrow’un ilerleyen zamanlarda elde edilen verilerle beraber tam otomasyon sürecinde başrol olabilme ihtimali de bulunuyor.

İnsanların yaptığı çoğu işi hızlı ve kolayca yapabilen bu robotun çoğu depo çalışanın işini elinden alabilecek potansiyele sahip olduğu için Amazon çalışanları üzerinde negatif bir etki bırakıyor. Delivering the Future konferansında tanıtılan akıllı robotun ilerleyen zamanlarda şirket içerisinde nasıl konumlandırılacağı oldukça merak ediliyor.

 

Güncel İçerikler