Yapay zeka desteğiyle beraber ses tanıma sistemleri üzerinde çalışamalar yapan girişim Audio Analytic, Meta tarafından satın akındı. Şirket, Meta’nın sanal gerçeklik odaklı dünyalarından, hologramlardan ve artırılmış gerçeklikten oluşan bir metaverse Ar-Ge birimi olan Meta’nın Reality Labs Araştırma departmanına dahil olacak.
2010 yılında Chris Mitchell tarafından kurulan girişimin, San Jose ve California’da ofisleri bulunuyor. Audio Analytics’in ai3 yazılımı, cihaz üreticilerinin, çip üreticilerinin ve yapay zeka odaklı çalışmalar yapan şirketlerin, duman alarmları, kırılan pencere camı veya bir bebeğin sesi gibi sıradan sesleri içgüdüsel olarak tanıyarak bu seslere tepki veren bağlantılı ürünler oluşturmasına yardımcı oluyor.
Ses şirketi, geliştirdikleri teknolojilerle beraber “gezegendeki en doğru, sağlam ve kompakt işitme duyusunun” oluşturduğunu iddia ediyor. Audio Analytic, satın alım işlemleri öncesinde yatırımcılardan 25 milyon dolar topladı. Bu yatırım sonrasında Meta’nın satın alması, büyüme ihtimali bulunan potansiyelli şirketleri takip ettiklerini gösteriyor.
Girişimin katıldığı departman Reality Labs Research, dünya çapında 12 Ar-Ge birimine sahip. Meta’nın 2014 yılında o zamanlar Facebook tarafından satın alınan sanal gerçeklik ekipmanları üreticisi Oculus’taki amiral gemisi ürünlerin gelişim sürecinin tamamlanabilmesi için birbirinden farklı fikirler ortaya koyuyor. Audio Analytic’in de seslendirme konusunda hem departmana hem de Oculus’a faydalı olacağı düşünülüyor.
Meta’nın sahibi Mark Zuckerberg, oldukça önem verdiği metaverse’e de Audio Analytic’in destekleyip yardımcı olacağını umuyor. Metaverse projesinin maliyeti ve insanlar tarafından hala benimsenmeyişi yüzünden eleştirilere maruz kalan Meta patronunun projeden vazgeçmeye niyeti yok gibi görünüyor. Bu konuda yapay zeka desteğiyle beraber Audio Analytic’in gerçekçi sesler geliştirerek platformun daha iyi bir hal almasında önemli rolü olacağı tahmin ediliyor.