Türkiye’de büyümüş iki Koreli girişimci, ilk yerli webtoon platformu Lokma Studio’yu duyurdu

Türkiye’de büyümüş iki Koreli girişimci Webtoon formatının Türkiye’deki büyüme potansiyeline inanarak, yerli çizgi roman üreticilerini ve okurlarını bir araya getirmek ve webtoon alt kültüründe yaratıcı endüstride sürdürülebilir bir gelir modeli oluşturmak için Türkiye’nin ilk webtoon platformunu kurdu.

Güney Kore, son birkaç yılda başta müzik grupları ve televizyon dizileri olmak üzere, ortaya çıkardığı popüler kültür öğeleriyle küresel eğlence endüstrisine yön vermeye devam etti. Son dönemde hızla yükselen mobil uyumlu dijital çizgi romanlar, bu trendin en güncel somut çıktısı olarak konumlandı.

Webtoon olarak adlandırılan dikey çizgi romanlar, özellikle genç ve dijital yerli kuşağın ilgisini çekti. Kısa sürede dünya çapında fenomene dönüşen, Business Proposal, Itaewon Class, Sweet Home, Dr. Brain, Hellbound, Kingdom, gibi dizilerin senaryolarının da webtoon serilerine dayandığı düşünüldüğünde, dünyanın önde gelen dizi film platformları da bu yeni içerik formatının potansiyelini değerlendirdi.

Türkiye’deki genç kuşağın Güney Kore kültürüne ve webtoon’lara olan ilgisi, Türkiye’de büyümüş iki Koreli girişimcinin dikkatinden kaçmadı. Bu içgörülerden ve yükselen küresel trendlerden hareket eden Hun Jang Cho ve MinSoo Kim, Türkiye’nin ilk webtoon platformunu Lokma Studio adıyla kurdu.

Platforma ilişkin bilgi veren Lokma Studio CEO’su Hun Jang Cho, “Türkiye’nin ilk webtoon uygulamasını 23 Eylül’de erişime açarak okurlarımıza ilk Türkçe webtoon içeriklerini sunduğumuz için heyecan ve mutluluk duyuyoruz. Türk okurlar, LOKMA’nın App Store ve Play Store’da yer alan mobil uygulamalarını indirerek veya www.lokmastudio.com adresimizi ziyaret ederek, birçok yerli içeriğe ücretsiz erişebiliyor. Eserler haftalık olarak güncelleniyor ve kütüphanemizi yeni eserlerle genişletmek için çalışmalarımız sürüyor” dedi.

Onlarca özgün webtoon serisine ücretsiz erişilebilecek

Küresel çizgi roman pazar büyüklüğünün 11 milyar dolarlık bir ekonomi oluşturduğu görüldü. Mobil cihazlar için oluşturulan webtoon serileri, erişilebilirliği ve kolay tüketilebilirliği sebebiyle 2025’e kadar her yıl %9 büyümesi beklenen çizgi roman pazarının lokomotifi olarak öne çıktı. Son yıllarda Güney Kore merkezli teknoloji devleri Kakao ve Naver bu formatın dünyaya yayılmasında öncü bir rol üstlendi. Geçtiğimiz günlerde Naver, 6 webtoon serisinin daha ekrana uyarlayacağını duyururken, webtoon doğrudan sinemaya uyarlanabilir formatıyla bugün Netflix, Disney+, Apple TV+, Amazon Prime gibi dizi ve film platformlarının orijinal yapımlarına da ilham oldu. Türkiye’nin gerek genç nüfusu, gerek de internet ve mobil cihazların eğlence amaçlı kullanım oranı açısından webtoon formatının büyümesi için büyük bir potansiyel taşıdığını belirten Hun Jang Cho, “Ayrıca Türkiye’de yoğun bir Kore yapımı dizi/film ve K-pop hayran kitlesi bulunuyor. Tüm bunlar, Türk okurların webtoon formatını benimsediğini ve yakından takip ettiğini kanıtlıyor” diye konuştu.

Yazar ve çizerler için gelir modeli oluşturmayı hedefliyor

Platformda ücretsiz olarak erişilebilen ve mobil cihazlardan kolaylıkla okunabilen yerli webtoon serileri sunduklarını hatırlatan Hun Jang Cho: “Türkiye’de Kore kültürüyle ilgili dikkate değer bir topluluk, halihazırda webtoon’lara yabancı dilde erişerek bu içerik formatını yakından takip ediyor. LOKMA’nın çizgi roman üreticilerini ve okurlarını bir araya getirerek topluluk odaklı bir uygulama olması için çalışıyoruz. LOKMA, Türkiye’de yerli çizgi roman sanatçılarının eserlerini yayımlayabilecekleri ve bu yolla gelir elde edebilecekleri bir platform olmayı hedefliyor. Yabancı webtoon serilerinin Türkçe olarak okunabileceği, orijinal içeriklerin üretilebileceği ve uzak olmayan bir gelecekte yerli yapımların yabancı dillerde de servis edilebildiği bir platform oluşturmak istiyoruz. Türkiye’de bu kültürün bir parçası olan herkesi ücretsiz mobil uygulamalarımızı indirerek LOKMA’yı deneyimlemeye çağırıyoruz.”

Güncel İçerikler