Teknoloji devi Google, bulut odaklı içerikler sunmak için Afrika kıtasında, Güney Afrika bölgesinde çalışmalara başladığını düzenlediği etkinlikle duyurdu. Bu duyuruyla beraber şirketin Amazon Web Services (AWS) ve Microsoft Azure gibi birkaç yıl içinde kıtaya giriş yapan diğer rakipleriyle arayı kapatmaya çalıştığı görülüyor.
Google ayrıca, Nairobi (Kenya), Lagos (Nijerya) ve Güney Afrika’da (Capetown ve Johannesburg) kullanıcıların şirket içi ağlarını Google’ın şebekesine bağlayan Dedicated Cloud Interconnect siteleri inşa ettiğini söyledi. Afrika’daki müşterileri ve ortakları için bulut sisteminin sunduğu yetenekleri kolayca keşfetmek mümkün oluyor.
Güney Afrika artık Google’ın dünya çapındaki 35 bulut bölgesi ve 106 bölgeden oluşan küresel ağına katılıyor. Google Cloud bölgeleri, kullanıcıların belirli coğrafi konumlardan bulut kaynaklarını dağıtmasına ve bulut depolama gibi çeşitli hizmetlere erişmesine olanak tanıyor.
Google Cloud Afrika direktörü Niral Patel, “Afrika’daki ilk Google Cloud bölgesini duyurmaktan heyecan duyuyoruz. Yeni bölge, uygulamaların ve hizmetlerin yerelleştirilmesine izin verecek. Müşterilerimizin ve iş ortaklarımızın, bilgisayar yapay zekasından veya makine öğrenimi yeteneklerimizden ve ilerledikçe daha akıllı iş kararları almak için veri analitiğinden yararlanabilecekleri, işleri için çözümleri hızla dağıtmalarını gerçekten kolaylaştıracak. Burada yaptığımız şey, müşterilere ve ortaklara, özellikle veri özgürlüğü bağlamında, verilerini nerede depolamak ve bulut hizmetlerini nerede kullanmak istedikleri konusunda bir seçenek sunmaktır. Böylece müşterilerin istedikleri takdirde verileri ülkede saklamalarına olanak tanıyoruz.” dedi.
Ayrıca Patel, yeni bölge ve ara bağlantıları, bulut bilişim hizmetlerini müşterilerine daha da yakınlaştıracağını ve müşterilerin ürünleri nereden tüketeceklerini seçmelerine olanak tanıyacağını da söyledi.
Google Cloud tarafından görevlendirilen AlphaBeta Economics tarafından yapılan araştırmaya göre, Güney Afrika bulut bölgesi Güney Afrika’nın GSYİH’sine 2,1 milyar doların üzerinde katkıda bulunacak.