Mart 2022’de Sadi Gürsoy ve Tuncay Elvanağaç tarafından Hacettepe Teknokent’te kurulan Artifica, geliştirmiş olduğu yapay zekâ altyapısı sayesinde e-ticaret şirketlerine veri analizi yapmakta ve yanlış tanımlanmış ve kategorize edilmiş ürünlerin saptanmasını, otomatik bir şekilde yeniden düzenlenmesini sağlamaktadır.
Yatırımcılardan edindiğimiz bilgiye göre Artifica üç fondan; Startupfon, Atanova Ventures ve DOMiNO Ventures’tan yatırım aldı.
Özellikle Covid-19 sonrasında ülke ekonomilerinin gelişiminde e-ticaret sektörü büyük yer tutmaktadır. E-ticaret sektörünün günümüzdeki market hacmi $5.542 Milyar olup 2025 yılı itibariyle bu hacmin 7.4 milyar dolar olması beklenmektedir. Bu büyümenin sürdürülebilirliği için tüketici memnuniyeti büyük önem arz etmektedir. Sektördeki oyuncuların artması ile sorunun yaygınlaştığı görülmekte ve giderek artan ürün sayıları nedeniyle platform sağlayıcı kuruluşların bu soruna dair şikâyetinin de arttığı gözlemlenmektedir.
Artifica’nın sunduğu en büyük değer önerisi ise müşterilerin doğru bilgiye ulaşabilmesini sağlamak ve kusurlu ilanların müşterilere yaşattığı zaman kaybını önlemektir. Artifica ayrıca, gelecekte yapay zekâ teknolojisini geliştirerek; sıradaki alışveriş tahmini, fiyat optimizasyonu ve çeşitli veri işleme hizmetleri sunmayı planlamaktadır. Bu sayede dijital ekonomiyi geliştirecek bir sektörün ivmeli şekilde büyümesine destek olacaktır.
E-ticaret sektöründeki müşteri havuzunun yanında Artifica’nın veri entegrasyonu pazarında da konumlandığı görülmektedir. Veri entegrasyonu pazarının 2021 yılında ulaştığı 11.6 milyar dolar hacmin yanında ticaret sektörünün pazardaki payının 2.3 milyar dolar civarında olduğu gözlemlenmektedir. Pazarın büyüklüğü ve büyüme potansiyeli göz önüne alındığında Artifica’nın konumlanmayı planlandığı pazar doğru bir tercih olarak değerlendirilmektedir.
Startupfon’dan Gülsüm Çıracı, “Artifica’nın verileri ve yapay zekayı geniş ölçekte kişiselleştirmek konusunda pazar lideri olacağına inanıyoruz. Artifica, yatırım tezimize tam olarak uyuyor: Kurucu ekibin alanında uzman ve sektörel bilgi açısından fazlasıyla donanımlı olması, Firmanın sektördeki büyük bir sorunu çözüyor olması, uygulamanın başarılı bir şekilde istenen performansı göstermesi Artifica’nın değerini artırıyor.” dedi.
Artifica, yatırım sonrası ilk etapta ekibini büyüterek, geliştirdikleri yazılımın daha geniş bir ürün yelpazesine uygulanmasını hedeflerken, e-ticaret yazılım sağlayıcıları ile entegrasyon çalışmalarına hız vererek öncelikle Türkiye ve daha sonra global marketlere hizmet vermeyi planlamaktadır.