Türkiye’de 2022 yılı ilk yarısında girişimlere toplam 140 turda 1 milyar 393 milyon dolar yatırım yapıldı

Startups.watch’un her çeyrek sonrası Türkiye Girişim Ekosistemine ışık tuttuğu etkinlik, 19 Temmuz’da JustWork’te gerçekleşti. Etkinlikte girişim ekosistemine ait tüm veriler değerlendirildi.

2022 ilk yarısında toplamda 140 yatırım turunda 1 milyar 393 milyon dolar yatırım yapıldı fakat çeyrek bazında değerlendirildiğinde ikinci çeyrekte 79 yatırım turunda 114 milyon dolar yatırım yapıldı. Son 5 çeyrekteki en kötü çeyrek 2022 2. çeyreği oldu.

2022 ilk yarısında tohum aşamasında 124 yatırım yapıldı. Bunların 17’si paya dayalı kitle fonlama platformları sayesinde gerçekleşti. Şu anda aktif 3 platform olması ve 2 tanesinin kampanyalara yeni başlaması olmasının da etkisiyle yatırım adetlerinde sıçrama olmadı.

Fintech ve Oyun En Sıcak Konular

2022 ilk yarısında 23 fintech yatırım aldı. Son dönemdeki regülasyonlar sayesinde hareketlilik yaşayan fintech dikeyi aynı zamanda en çok girişim kurulan dikeyler arasında yer aldı. Oyun sektöründe yatırım anlamında ikinci çeyrekte yavaşlık olsa da ilk yarı yıla bakıldığında rekorlar tazelendi.

Her Dört Yatırımdan Birinde Yabancı Yatırımcı

Yabancı yatırımcılar ilk yarı yıldaki her dört yatırımdan birinde yer aldılar. En çok baktıkları alanlar oyun ve fintech dikeyleri oldu.

Kurumların İlgisi Artıyor

İlk yarı yıldaki 140 yatırımın 51’inde kurumlar ve kurumlara bağlı kurumsal girişim sermayesi fonları yer aldı. Kurumların özellikle GSYF formatıyla fon kurma iştahı her geçen sene artış gösterdi.

Her Dört Yatırımdan Biri Kadın Girişimcilere

İlk yarı yılda 140 yatırımın 36’sında kadın girişimci vardı. Bu oran son 5 yıldaki en yüksek oran oldu. İlk yarı yılda kurulan girişimler incelendiğinde ise girişimlerin sadece %15’i kadın girişimciler tarafından kuruldu.

Oyun Sektörü Avrupa’da da Öncü

Türkiye’de ilk yarı yılda 13 oyun girişimi toplamda 333 milyon dolar yatırım aldı. Bu oranla geçen senenin tamamından bile yukarıda yatırım alınarak rekor kırılmış oldu. Yatırımlar bazında Türkiye İngiltere, Norveç, Finlandiya ve İsveç’in üstünde 1. sırada yer aldı.

Oyun Sektörü Bölünerek Büyüyor

Oyun sektörünün bölünerek büyüdüğünün, girişimlerde çalışmanın girişim ekosistemini nasıl daha iyi yerlere getirdiğinin en iyi örneği Peak oldu. Bir zamanlar Peak’de çalışan 80 kişi daha sonra 65 girişim kurdu. Bunlardan 28’i oyun girişimi oldu.

Türkiye Süper Lig’de

Türkiye ilk yarı yılda aldığı yatırımlarla Avrupa’da Hollanda, Estonya, Avusturya’nın üzerinde Süper Ligde yer aldı. Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde de Birleşik Arap Emirliklerinin üzerinde Süper Ligde yer aldı.

İstanbul Göz Bebeği

İstanbul ilk yarı yılda Avrupa’da Londra, Paris, Berlin’in ardından en çok yatırım yapılan 4. şehir oldu. Oyun yatırımları anlamında ise Avrupa’da 1. sırada yer aldı ve Londra, Oslo, Helsinki ve Stockholm’ün üstünde yer aldı.

Satın Almalar Tam Gaz

2022 ilk yarısında Alictus, Airties, Volt Lines, Inofab Health, SEM, Paym.es, Paket Taxi, PulpoAR, DUCKT ve Park Palet başta olmak üzere 29 adet satın alma ve ikincil işlem gerçekleşti.

Fon Sayısı Arttı Fakat Küçük Fon Çok

Türkiye’de son 5 yılda 1.3 milyar dolar değerinde 86 fon kuruldu. Son 1.5 yılda girişimlere yatırım yapmaya başlayan fonların %75’i GSYF/GSYO formatında kuruldu. Kurulan bir çok fonun büyüklüğünün 20 milyon dolardan az olması, 100 milyon doları üzere büyüklüğe sahip sadece 2 fon olması (Revo Capital ve Earlybird DEF) dikkat çekti.

Güncel İçerikler