Türkiye’de geleceğin mobilite ekosistemini şekillendirecek girişimcilere mentörlük, finansal ve hukuki danışmanlık, proje takip desteği ve Ar-Ge teşvikleri gibi konularda yol göstermek amacıyla Togg ve Bilişim Vadisi ortaklığında başlatılan Mobilite Hızlandırma Programı tamamlandı.
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır’ın katılımıyla Bilişim Vadisi’nde gerçekleşen Demo Günü’nde, programı başarıyla tamamlayan 10 girişim yatırımcıların karşısına çıkarak, girişimleri için yatırım almaya çalıştı.
Mobilite Hızlandırma Programı girişimleri
- Patika Robotik: Endüstride kullanılan mobil otonom robotlar üreten yerli girişim.
- Poilabs: Fiziksel dünyayı dijital dünya ile birleştiren bir teknoloji girişimi. Bunu geliştirdiği görme engelli navigasyon, haritalı navigasyon, kapalı alan analitiği ve çalışan/ekipman izleme çözümleri sayesinde yapıyor.
- Ro Mobility: Otonomi ve dijitalleşme ile herkes için güvenli mikromobilite çözümleri.
- Otokiosk: Otomobil Showroomlarını Uzaktan Yöneterek Dijital ve İnteraktif Veri Akışı Sağlar
- Dizzy: Yapay Zeka ve Hologram Teknolojisine Sahip Akıllı Araç Asistanı
- Robeff: Elektrikli ve sürücüsüz platformlar geliştiren bir teknoloji şirketidir.
- Rotamopt: Yapay zeka ile güçlendirilmiş akılı ve çevreci lojistik optimizasyonu
- Buluttan: Yüksek doğrulukta hava durumu istihbaratı sağlamaya odaklanmış bir şirkettir.
- Togitek Libat: Hafif Elektrikli Araçlar İçin Değiştirilebilir Lityum Batarya Sistemi
- Yeditek: Digiforming; sac parçaların seri üretimi esnasında üretimi sürekli izleyen, yırtık ve ondülasyon risklerini henüz hata oluşmadan önce tespit eden ve prosesi düzenleyerek hatanın oluşmasının önüne geçen bir önleyici kalite çözümüdür.
“Bir fikrim var, bunu yeşertmek istiyorum” diyen herkesin yanındayız
Etkinlikte konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır; “Bundan iki yıl önce ülkemizde milyar dolar değerlemeyi aşan teknoloji girişimi, unicorn bulunmuyorken bugün altı tane Turcorn’a, Türk unicorn’una sahibiz. Kuşkusuz son 20 yılda attığımız adımlar, güçlenen üretim, Ar-Ge ve inovasyon ekosistemlerimiz bu başarının en önemli mimarları. Yol haritamız doğrultusunda atacağımız tüm adımlarla birlikte ülkemizi yüksek teknolojili yeni ürün ve çözümler sunan, araştırmacı, girişimci ve yatırımcılar için cazibe merkezi bir ülke haline getireceğiz. Ülkemizin girişimcilik ekosisteminden yeni başarı hikayeleri, Turcorn’lar çıkarmak istiyoruz. Bunun için de Bakanlık olarak yeni projeleri ve destek mekanizmalarını hayata geçirmeye devam edeceğiz. Sözün özü, ‘Bir fikrim var bunu yeşertmek istiyorum’ diyen herkesin yanında olacağız.”
Togg CEO’su M. Gürcan: “Ülkemizin tek ve Avrupa’nın gerçek anlamda ender mobilite ekosistemi uygulama platformuyuz. Bizimle çalışan iş ortaklarımızı küresel rekabete hazırlıyor ve küresel ölçeklere ulaşma imkânı sağlıyoruz, böylece yatırımcıların önce radarına sonra odağına yerleşme potansiyeline kavuşuyorlar.
Bilişim Vadisi Genel Müdürü A. Serdar İbrahimcioğlu ise Mobilite Hızlandırma Programı ile girişimcilerin geliştirdikleri ürünleri ticarileştirme imkânı bulduğunu belirterek, Bilişim Vadisi Girişim Sermayesi Yatırım Fonu, ulusal ve uluslararası yatırım grupları, melek yatırım ağları, kurumsal teknoloji firmaları ve bireysel yatırımcılara sunum yapma imkânının yanı sıra Kuluçka İşletme Merkezi altyapı desteklerinden de faydalandıklarını vurguladı.