Avustralya, sosyal medyadaki yanlış bilgi paylaşımını önlemeye yönelik yasa hazırlıyor

Avustralya hükümeti, büyük sosyal medya şirketlerinin yanlış bilgi paylaşımıyla nasıl başa çıktığına dair verileri direkt olarak alabilmek için bir yasa düzenlemesine gidiyor.

Avustralya’nın medya düzenleyicisi artık yeni yasalar kapsamında, Facebook, Twitter gibi büyük internet şirketlerini yanlış ve yalan bilgi paylaşımlarını nasıl ele aldıklarına dair verileri paylaşmaya zorlayabilecek. Hükümet geçen Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Avustralya İletişim ve Medya Kurumu’nun (ACMA) işbirliğini reddeden platformlarda bir internet kanunu da uygulayabileceğini söyledi.

Hükümet verilerine göre Avustralya halkının beşte dördü COVID-19 hakkında yanlış bilgiye maruz kalıyor ve %76’sı da sosyal medya platformlarında paylaşılan yanlış içerikler hakkında daha fazla önlem alınması gerektiğini düşünüyor. Planlanan yasalar bu durumu düzeltmek için hazırlanıyor. Bu yasalar, Avrupa Birliğinde 2022’nin sonunda yürürlüğe girmesi planlanan zararlı çevrim içi içerikleri engelleme planlarıyla da büyük ölçüde benzerlik gösteriyor.

İletişim Başkanı Paul Fletcher yaptığı açıklamada, “Dijital platformlar, sitelerinde bulunan içeriklerin sorumluluğunu almalı ve zararlı, yanıltıcı içerikler ortaya çıktığında harekete geçmelidir” dedi. ACMA, Avustralyalıların Facebook ve Twitter gibi daha büyük sosyal medya platformlarında yanlış bilgiye maruz kalma olasılığının daha yüksek olduğunu söyledi. ACMA’ya göre bu tip paylaşımlar küçük komplo teorisi gruplarında ilgi çekici paylaşımlar olarak ortaya çıkıp sonrasında ünü sahip kişiler tarafından popüler hale getirilip herkese duyuruluyor. Yetkili ayrıca, siyaseti etkilemek veya anlaşmazlık çıkarmak için kasıtlı olarak yanlış bilgi yaymayı hedefleyen paylaşımların Avustralyalıları hedef almaya devam ettiğini kaydetti.

Avustralya’da Facebook, Google, Twitter ve TikTok’u temsil eden bir endüstri kuruluşu olan DIGI, tavsiyeleri desteklediğini ve yanlış bilgi yayılımıyla ilgili şikayetleri işlemek için bir sistem kurduklarını belirtti.

Güncel İçerikler