Türkiye’nin globalde en hızlı büyüyen hızlı teslimat girişimlerinden İstanbul merkezli getir, yaklaşık 11.8 milyar dolar değerleme üzerinden 800 milyon dolar yatırım alarak, decacorn olan şirketler arasına adını yazdırıyor.
Elde ettiğimiz bilgilere göre Mubadala Investment‘ın liderliğini üstlendiği tura; Sequoia, Alpha Wave Global, Tiger Global ve ADQ katılıyor. Ayrıca birkaç melek yatırımcının da bu tura dahil olduğu söyleniyor. Resmi açıklama yapıldığında rakamlarda ufak yukarı-aşağı oynama olabilir ama artık getir Türkiye’nin yeni decacorn‘u.
getir’in 2 yıllık serüveni
getir’in yakın geçmişini çok kısa özetlemek gerekirse; Ocak 2020’de 38 milyon dolarlık bir Seri A yatırım almıştı. Aradan geçen 1 yılın ardından Ocak 2021’de ise 850 milyon dolar değerleme üzerinden 128 milyon dolar yatırım aldı.
Şirket bu süre içerisinde çeşitli spor kulüpleriyle sponsorluk anlaşmaları imzalayarak, taraftarlara olan bağlılığını kuvvetlendirdi. Çünkü maç esnasında acıktığında, onlar için getir olacaktı. Ya da banabi.
Muhteşem bir yıl olan 2021’in Ocak ayında ilk yurt dışı açılımını Londra ile yaptı ve getir artık global bir oyuncu oldu. Globalleşmenin verdiği hızla Mart 2021’de dünyanın en büyük fonlarından Sequoia Capital ve Tiger Global, 300 milyon dolar yatırım alarak şirketi, unicorn seviyesine taşıdı. Bugüne kadar attığı adımlar bir yana, getir için artık yepyeni ve zorlu bir serüven başladı.
Aradan geçen 1 ayın ardından, çeşitli alanlara yönelen şirket, GetirÇarşı hizmetini yayına aldı. Online market sektörünün Super App’i olmak istediği artık çok belliydi ve bunu istiyordu. Çok hızlı ilerliyor olsa gerekki, getir, Mart 2021’de 4 ülkeye daha açılacağının sinyallerini hemen o ülkelerde açtığı iş ilanları ile vermişti.
Tüm Türkiye bu hızın şaşkınlığını yaşıyordu. Sadece 10 dakikada ürünleri getirmiyor, kendisi bir şirketin yıllarca alacağı yolu sadece birkaç ay içerisinde alıyordu, getir’i kimse tutamıyordu.
Nazım Salur, Tuncay Tütek ve Serkan Borançılı, Türk girişim ekosisteminin yeni kahramanlarıydı.
Bu hızla birlikte Mayıs 2021’de Amsterdam’a merhaba diyen getir, açıldığı ülke sayısını 2’ye çıkardı. Daha 1 ay geçmemişti, 7.55 milyar dolar değerleme üzerinden 555 milyon dolarlık yeni yatırımını duyurdu. Bir sonraki turun artık decacorn olduğu kesindi. Aynı ay içerisinde Berlin ve Paris’te faaliyetlerine başladı.
İnanır mısınız bu anlattıklarımızın arasında yıllar değil, sadece birkaç ay var.
Getir’in globaldeki adımları sadece yatırım almak veya bir ülkeye açılmak değil, bazı ülkelerdeki rakiplerini de satın alarak pazara girmekti. Bu strateji ile İspanya merkezli teslimat uygulaması BLOK‘u Temmuz 2021 satın aldı.
Burada şunu dile getirmek gerekirse bazen büyük şirketler, lokal oyuncuları satın alarak, hem giriş yapacağı pazardaki rakibini saf dışı bırakıyor hem de o şirketin yıllardır elde ettiği verilere ulaşarak çok verimli bir giriş yapıyor.
Satın almaları gündeme gelmişken; önde gelen yerli e-ticaret sitelerinden N11.com ve yine Türkiye’de çalışmalarını sürdüren araç kiralama girişimi MOOV‘u satın alması konuşulmaya başladı.
Ve az önce BLOK’u satın aldığını dile getirmiştik, Eylül 2021’de ise İspanya pazarına resmen açıldı.
Hızın farkında mısınız? Bu şans mı yoksa getir, girişim ekosistemi için derslerde okutulması gereken bir örnek miydi?
O haftalarda şirketin yeni yatırımı gündeme geldi ve decacorn olmaması için bir sebep yoktu. Tam bu sırada 7. hizmet verdiği ülkeyi, yani İtalya‘yı duyurdu. 2021 yılında hızına kimse yetişemiyordu ve Portekiz ile hizmet verdiği ülke sayısını da 8’e çıkardı. Ekim 2021’de 23 milyon dolarlık bir bedel ile MOOV’un yüzde 75’ini satın alacağı resmi olarak KAP’a yansıdı. Ancak bunun süreci henüz tamamlanmadı.
Genişleme politikası kapsamında New York açılımının ardından 2021 yılının son önemli gelişmesi olarak İngiltere merkezli hızlı teslimat uygulaması Weezy‘i satın alma görüşmelerine başladı. Bu süreç de MOOV gibi devam ediyor. Çok yakında tamamlanmasını bekliyoruz. Ve 2021’in bitmesine yakın da Boston‘a merhaba dedi. O kadar hızlı adımlar atıyorduki sanki birşeyleri kaçırıyor da bu açığı kapatıyor gibiydi. Aslında bu söylediğimizle alakası yok. Bu işin arkasında birbirinden değerli 3 kurucu ve Serhat Karakaya gibi isimlerin olduğu çok kuvvetli pazarlama, yazılım, strateji, insan kaynakları ve satış ekibi vardı. Gizli kahramanların rolü ve sorumluluğu çok büyüktü.
2022 yılı getir için güzel başlamıştı ve N11’in kısmi hisselerini satın alma süreci resmi olarak tamamlanarak ortak oldu. Nazım Salur, bu gelişme için twitter hesabından yaptığı bir paylaşımla “Nikah da tamam. Getir n11’e ortak oldu.” ifadesini kullandı.
Türkiye’nin yeni decacorn’u: getir
Gelelim artık bugüne, yani Mart 2022’ye. Yeni edindiğimiz duyumlara göre getir, 11.8 milyar dolar değerleme üzerinden 800 milyon dolarlık yeni bir yatırım turunu tamamlama aşamasında.
Resmi açıklama yapıldığında rakamlar çok az yukarı veya aşağı oynar. Ancak tek bildiğimiz bir kelime ve gerçek var ki; getir, artık resmen decacorn. Bu ifadeyi bilmeyenler için kısaca bahsedeyim, 10 milyar dolar değerlemeye ulaşan şirkete verilen tüm dünyada geçerliliği olan hayali bir unvandır.
Bu turun kapanması için meraklı bekleyişimiz sürüyor. Resmi olarak tarafımıza doğrulandığı an sizinle paylaşacağız.