Hyundai, 2030 yılına kadar 17 elektrikli araç modeli üretmeyi planlıyor

Hyundai, elektrikli araç filosunu genişletmeyi planlıyor. Şirketin duyurusuna göre, 2030 yılına kadar 17 farklı elektrikli Hyundai modeli üretilecek.

Hyundai, ürün yelpazesini güçlendirme ve rakip otomobil üreticilerine yetişme çabalarının bir parçası olarak 2030 yılına kadar 17 tam elektrikli araç modelini piyasaya sürmeyi planlıyor. Şirketin CEO’su Jaehoon Chang, Hyundai’nin elektrifikasyon yol haritasını bir yatırımcı sunumunda açıkladığında, bu duyuruyu da yaptı. 17 modelden 11’i ana Hyundai markası altında, 6’sı ise Genesis lüks markası altında piyasaya sürülecek.

Otomobil üreticisi geçen yıl Genesis’in 2025 yılına kadar tamamen elektrikli güç aktarma programına geçeceğini duyurdu, ama aynı zamanda, 2030’da sekiz elektrikli araç modelinin satışa sunulmasını beklediğini söyledi. Chang’ın son duyurusu, Hyundai’nin elektrifikasyon planları hakkında daha somut ayrıntılar içeriyor. Şirketin, elektrikli araç üretme kapasitesine sahip daha fazla üretim tesisi kurmak da dahil olmak üzere, elektrikli araç ile ilgili çabalarına 16.08 milyar dolar yatırım yaptığını söylendi. Otomobil üreticisi ayrıca küresel elektrikli araç pazarında yüzde 7‘lik bir pazar payı elde etmeyi ve 2030 yılına kadar yılda 1,87 milyon elektrikli araç satmayı hedefliyor.

Şirket, önümüzdeki sekiz yıl içinde çıkaracağı modelleri henüz tam olarak açıklamadı ancak bunlardan üçünün sedan, altısının SUV, birinin hafif ticari araç, sonuncunun ise yeni bir araç türü olduğu söyledi. İlk sürüm büyük olasılıkla bu yıl satın alınabilecek, tamamen elektrikli bir sedan modeli olan IONIQ 6 olacak. Hyundai, 2024’te IONIQ 7‘yi de piyasaya sürecek.

16.08 milyar dolar önemli bir yatırım olsa da, analistler Reuters’e, bazı rakip şirketler tarafından verilen planlarla karşılaştırıldığında hiçbir şekilde “agresif” bir yatırım olmadığını söyledi. Örneğin Toyota, 2030 yılına kadar elektrifikasyon projeleri için 70 milyar dolar yatırım yapmayı planlarken, General Motors 2020’den 2025’e kadar elektrikli araç ve otomatik araç yatırımları için 35 milyar dolar ayırmış durumda.

Güncel İçerikler