Intel’in yeni madencilik yongası BMZ1’e daha yakından bir bakış

Bu ayın başında tanıtılan Intel‘in birinci nesil Bonanza Madencilik (BM) yongası BMZ1, ISSCC 2022 konferansında daha detaylı şekilde tanıtıldı.

Tanıtımda Intel, her bir BMZ1 yongasının boyutunun 4,14 x 3,42 mm ölçüsünde olduğunu ve “ultra düşük” performans modunda 335mV voltajda çalışan 258 madencilik motorunu içinde bulundurduğunu açıkladı. Bu küçük yongaların her birinin 7.5W gücü emdiği ve 137GHash/s performansına ulaştığı belirtildi. Sistem ayrıca, enerji verimliliği sağlamak amacıyla farklı performans profilleri altında çalışacak şekilde de ayarlanabiliyor.

Bitcoin‘in yaratıcısı, başlangıçta madenciliğin standart masaüstü işlemcilerinde gerçekleşeceğini öngörmüş olsa da, madenciliğin daha etkili ve verimli yolları olduğu yıllar içinde ortaya çıktı. Günümüzde, tüm profesyonel madencilik işlemleri, Bitcoin’in temel aldığı SHA-256 karma algoritmasını hesaplamak için özel olarak oluşturulmuş yongalarla desteklenen ASIC cihazlarına güveniyor. Vikipedi’ye göre ASIC(uygulamaya özel tümleşik devre), genel amaçlı mikroişlemcilerin ve mikrodenetleyicilerin aksine, belirli özel işlemi veya görevi yerine getirmek üzere tasarlanmış tümleşik devrelerdir.

ASIC makineleri pazarı şu anda Bitmain ve MicroBT gibi markalar tarafından domine edilmiş durumda, ancak özel Intel işlemcisinin ortaya çıkışı, bu gidişatı değiştirebilir.

Şirketin BM’yi pazara sunmaya yönelik tutumu hakkında pek az şey biliniyor, ancak Intel’in yongalarını, kendi özel madencilik sistemlerini geliştiren müşterilere satması bekleniyor. Aynı şekilde, Intel’in de kendi BM destekli madencilik sistemlerini bağımsız ürünler olarak piyasaya sürmesi olası görünüyor.

Şirketin Kıdemli Başkan Yardımcısı Raja M. Koduri BMZ1 hakkında şu sözleri kullandı, “Bugün Intel olarak, enerji verimli hızlandırıcılardan oluşan bir yol haritasıyla, blok zincir teknolojilerinin geliştirilmesine katkıda bulunma niyetimizi ortaya koyuyoruz. Intel, açık ve güvenli bir blok zinciri ekosistemini devreye sokacak, teşvik edecek ve bu teknolojiyi sorumlu ve sürdürülebilir bir şekilde geliştirmeye yardımcı olacaktır.”

Argo ve Block gibi şirketler, Intel’in yeni ürününü sipariş eden ilk şirketler arasında yer alıyor.

Güncel İçerikler