Fongogo, SPK tarafından paya dayalı kitle fonlama faaliyetlerine aracılık etmek için yetkilendirildi

2013 yılında kurulan kitle fonlama platformu Fongogo, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından paya dayalı kitle fonlama faaliyetlerine aracılık etmek için yetkilendirilerek bu konuda Türkiye'de yetki alan altıncı şirket oldu.

Kültür sanattan teknolojiye, yeme ve içmeden çevreci oluşumlara sayısız projenin hayata geçmesi için ihtiyaç duyulan sermayenin kitlelerin desteğiyle bir araya getirilmesine aracılık eden Türkiye’nin öncü kitle fonlama platformu Fongogo’nun paya dayalı kitle fonlama faaliyetlerinde bulunmak üzere listeye alınma başvurusu 6 Ocak 2022 tarihinde Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından onaylandı.

Fongogo Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çebi “Kitlelerin gücüyle girişimlerin ve işletmelerin kaynağa ulaşımını hızlandırmak ve kolaylaştırmak“ misyonuyla girişimcilik ekosistemine can suyu olmayı hedefleyerek yola çıktık. 2013 yılından beri ödül ve bağış bazlı kitlesel fonlama kampanyalarıyla yüzlerce fikrin hayata geçmesine aracılık ettik. SPK lisansı onayımızla birlikte paya dayalı kitle fonlama faaliyetlerimize başlıyoruz. Kısa bir süre içerisinde tüm kullanıcılar için melek yatırımcı olma fırsatını çok kolay hale getiren paya dayalı fonlama entegrasyonlarını tamamlayacağımız yeni platformumuza önümüzdeki aylarda borç bazlı kitlesel fonlama yöntemini de ekleyerek, bütüncül bir alternatif finansman platformu olmayı hedefliyoruz” dedi.

85 binin üzerinde üye, 10 milyon TL üzerinde fonlama

Fongogo olarak 85 binin üzerinde üye ile girişimlerin ve projelerin aradıkları kaynağa ulaşımına aracılık ettiklerini vurgulayan Çebi, sözlerine şöyle devam etti: “Bugüne kadar başarılı kampanyalarla girişimlere ve projelere 10 milyon TL’nin üzerinde fon aktardık. 1.500’ün üzerinde fonlama kampanyası yayınlayarak hayallerin hayat bulmasına vesile olduk. Herkese finansmanın en demokratik haliyle yatırımcı ve girişimci olma fırsatı tanımak ve uzun vadede katma değer yaratan iş modellerini desteklemek için yola çıktık. Yeni nesil bir fonlama platformu olan paya dayalı kitle fonlama platformumuzla yatırımcıların halka açık olmayan girişimlere yatırım yapabilmelerini ve sağlanan fonlamayla işletmelerin büyüme hızlarını artırmalarını, daha fazla istihdam yaratmalarını ve yeni yatırımlar yaparak ülke ekonomisine katkıda bulunmalarını sağlamak istiyoruz. Aynı zamanda sosyal girişimleri de destekleyerek daha sürdürülebilir bir dünyaya katkıda bulunmak için şimdiye kadar üstlendiğimiz öncü rolü bu alanda da sürdüreceğiz.”

Kitle Fonlaması tebliği neler getiriyor?

SPK tarafından 3 Ekim 2019 tarihinde yayımlanan “Paya Dayalı Kitle Fonlaması Tebliği” adı altındaki düzenlemeyle kitle fonlama platformlarının yasal uygulama alanı netleşti. Bu uygulama alanı 27 Ekim 2021 tarihinde SPK’nın yayımladığı “Kitle Fonlaması Tebliği” ile genişleyerek borçlanmaya dayalı kitle fonlamasını da kapsadı. Paya ve borçlanmaya dayalı kitle fonlama faaliyetleri, SPK tarafından listelenen/yetkilendirilen kitle fonlama platformları aracılığıyla yapılıyor.

Güncel İçerikler