Şehrin içinde sürdürülebilir üretime odaklanan modern tarım girişimi: Local Greens

Metropol şehirlerde bulunan lokal üretim alanlarında modern, teknolojik ve doğa dostu tarım yapma hedefiyle 2020 yılının ikinci yarısında Samet Köse ve Mehmet Emekli tarafından kurulan Local Greens, topraksız tarım olarak bilinen hidroponik yetiştirme yöntemi ile üretim yapıyor.

Bitkiler için ilk günden hasat gününe kadar optimum koşullar sağlanarak sürdürülebilir ve doğa dostu yöntemlerle üretim yapılırken, pestisit gibi zararlı koruyucu kimyasallar kullanmadan sağlıklı yeşillikler yetiştiriliyor.

Local Greens, şehir merkezine yakın bölgelerde kurduğu üretim alanları sayesinde yetiştirdiği ürünleri, uzun lojistik süreçlere maruz bırakmadan, doğrudan müşterilerine ulaştırıyor. Böylelikle ürünler hasat edildikten sonra en taze ve lezzetli haliyle sofralardaki yerini alıyor.

Local Greens kurucu ortağı Mehmet Emekli: “İklim krizi, su krizi gibi başlıklar gündemimizin değişmez bir parçası haline geldi. Tarım ve gıda üretimi konularında limitli kaynaklarımızı verimli şekilde kullanmak ve daha sürdürülebilir yöntemler geliştirmek için uzun süredir çalışıyoruz. Local Greens’te kullandığımız hidroponik üretim yöntemi ile klasik tarım yöntemlerine kıyasla birim alanda yılda ortalama 10 kat fazla ürünü, %90 daha az su tüketerek yetiştirebiliyoruz. Üretim alanımızı üretimdeki en büyük yardımcımız olan güneşten en iyi şekilde faydalanacak biçimde kurduk. Bu sayede yetiştirdiğimiz yeşillikler hem doğal kaynaklarımızı hem de finansal kaynaklarımızı daha az yoruyor.”

“Tazelikle aranıza kimse girmesin” sloganıyla yola çıkarak 1 yıldan kısa sürede 100.000 adetten fazla ürün üreten ve geleneksel tarım yöntemlerine göre 18.000.000 litre su tasarrrufu edilmesini sağlayan Local Greens’in, 2020 yılı sonunda 1.7 Milyon Dolar değerleme ile tamamladığı ilk yatırım turunda Hasan Aslanoba, Hakan Erdoğan, Ece Akın Armutak, Tülin Karabük, Hande Enes, Melik Arslan, Danyal Arslan ve San Francisco merkezli yatırım fonu Village Global yer aldı.

Local Greens kurucu ortaklarından Samet Köse: “Pandemi ile birlikte gıda üretimi ve tedarik zinciri ile alakalı yeni yaklaşımlar biz girişimcilerin, yatırımcıların ve hatta devletlerin gündemine girdi. Müşterilerine kaliteli ürün sunmak isteyen market ve restoranların ürünlerimize olan talebi de bizi en çok heyecanlandıran konulardan birisi oldu. Aldığımız ilk yatırımı üretim tesisimizi 1 dönümden 8 dönüme büyütmek ve ekibimizi kurmak için kullandık. 3.5 Milyon Dolar değerleme ile başladığımız ikinci yatırım turunu tamamlamak için de çalışmalarımıza devam ediyoruz.

İlk turdaki yatırımcılarımızdan Hasan Aslanoba‘nın 200 Bin Dolar yatırımla liderlik ettiği yeni yatırım turunda yer alanlar arasında Village Global de bulunuyor. Bilinmezliklerin yüksek olduğu böyle bir dönemde birbirinden değerli yatırımcıları heyecanımıza ve hayalimize ortak edebildiğimiz için çok mutluyum. Yeni yatırım turumuzla üretim kapasitemizi ve ürün çeşitliliğini arttırmayı, ekibimizi büyütmeyi ve paketleme tesisimizi kurarak süpermarket raflarında ve hızlı teslimat uygulamalarında yer almaya başlamayı hedefliyoruz.”

Güncel İçerikler