Patoloji alanında geliştirdiği yapay zekâ çözümleri ve dijital patoloji uygulamalarıyla dikkat çeken Virasoft, Türkiye’de geliştirdiği yenilikçi çözümleri, aldıkları Seri A yatırımı ile global pazara taşıyor.
2015 yılında Gökhan Hatipoğlu ve Samet Ayaltı tarafından kurulan Virasoft, Türkiye’nin yapay zekâ alanında çalışan önemli firmalarından biridir. Virasoft ’un çözümleri şu anda Türkiye genelinde 20’den fazla hastanede, 300’ün üzerinde hekim tarafından kullanılırken çeşitli üniversitelerde 3.000’in üzerinde tıp öğrencisi Virasoft eğitim platformunu kullanmaktadır. Virasoft, haftalar süren vaka raporlama sürelerini geliştirdiği yapay zekâ algoritmaları ve dijital patoloji çözümleri ile 3-4 güne düşürmekte; kanser tanı ve tedavi süreçlerinde sunduğu çözümler ile yapay zekâ destekli dijital dönüşüm sağlamaktadır.
Virasoft, ülkemizde sunduğu tele patoloji, dijital patoloji ve yapay zekâ sistemleri ile 200.000’in üzerinde hastaya hizmet sağladı. Virasoft yazılımlarını kullanan doktorlar, bu vakaların 50.000’inde yapay zekâ algoritmalarından faydalandı. Önümüzdeki yıl meme, prostat, akciğer ve kolon kanseri gibi birçok solid kanser türünde kullanılabilen yapay zekâ algoritmalarını yurtdışına taşımaya hazırlanıyor. Şirket, aldığı bu yatırımla çözümlerini başta ABD olmak üzere yurtdışında yayılarak diğer ülkelerdeki hasta ve doktorların hizmetine sunacak.
Virasoft bu yatırım turunu; Eczacıbaşı Momentum‘un önderliğinde Teknoloji ve İnovasyon Fonu, DCP, TT Ventures, Acıbadem Üniversitesi, Ak Portföy Girişim Sermayesi, ile birlikte Mustafa Selim Kondu, Burak Uzel, Bedi Turgut Uzel ve Fatma Fatoş Özbaş melek yatırımcılarının da katkılarıyla 2.5 milyon dolar ile tamamladı.
Eczacıbaşı Momentum’ un Yatırım Müdürü Berktuğ İncekaş: “Sağlık alanında dijital dönüşümün ve yapay zekâ uygulamalarının kullanımının hızla arttığını görüyoruz. Gökhan ve Samet ’in dijital patoloji alanındaki çözümlerini özgün verilerle geliştirdikleri yapay zekâ algoritmaları ile birleştirmeleri sonucunda yurtdışında önemli bir oyuncu olacaklarına inanıyoruz.
Türkiye Kalkınma Fonu çatısı altında kurulan Teknoloji ve İnovasyon fonu adına konuşan Seçkin Yelmen: “Patoloji alanındaki dijital dönüşüm trendini yapay zekâ ile birleştirerek kanser teşhisi alanında dünya çapında çok önemli bir oyuncu olacağına inandığımız Virasoft ’un başarılı ekibini bu yolculukta desteklemekten dolayı büyük mutluluk duyuyoruz.”
Virasoft’un ilk yatırımcısı olan uluslararası yatırım sermaye fonu olan DCP adına yatırım sürecini değerlendiren Fırat Özpınar : “Virasoft ’un geliştirdiği çözümlerin patoloji dikeyinde sağlık sektörünün dijital dönüşümünde önemli bir rol oynayacağına inandıklarını, Türkiye’de bu alanda lider olan şirketin gerçekleşen bu yatırım turu ile özellikle uluslararası büyümesinin hızlanmasını bekliyoruz.” dedi.
Türk Telekom Ventures Genel Müdürü Muhammed Özhan, “Dijital sağlık hizmetleri, öncelikli yatırım alanlarımızdan biri. Bu kapsamda, özellikle dijital patoloji alanında geliştirdiği ürünlerle fark yaratan yerli yapay zekâ şirketi Virasoft ’a yaptığımız yatırımlarla doktorlarımıza daha çok teknolojik çözüm sunmayı hedefliyoruz. Virasoft ‘un sahip olduğu teknolojik yetenekler küresel çapta ses getirecek derecede günden güne gelişiyor. İleride daha da büyüyeceğini öngördüğümüz bu girişimin aldığı yatırımlarla uluslararası arenaya açılması bizleri de gururlandırıyor.”
Acıbadem Üniversitesi adına süreci değerlendiren Prof. Dr. Ümit İnce: “Patolojinin dijitalleşmesi ve yapay zeka algoritmalarının tanı ve tedavi süreçlerinde yaygın olarak kullanılması alanında büyük fırsat olduğunu gördüğümüz için hem girişimi uzun zamandır bilimsel ve operasyonel imkanlar sunulması anlamında destekliyoruz hem de yatırım yapma kararı aldık.”
Ak Portföy Yönetimi A.Ş. Girişim Sermayesi ’nden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Göktürk Işıkpınar ise yatırımla ilgili düşüncelerini “Yapay zeka alanındaki gelişmelerin dünya çapında dijital sağlık hizmetlerine olumlu yansımasının önemli ivme kazandığı bir dönemde, Virasoft ’un, geliştirdiği dijital patoloji çözümleri ile Türkiye’de yakalamış olduğu başarı hikayesini bu yatırım turu ile yurt dışına taşıma yolculuğuna yeni bir ortak olarak katılmak bizim için heyecan ve onur verici.” bu sözlerle ifade etmiştir.
Kuruluşundan bu yana aldığı yatırımları ve gelirlerini ArGe faaliyetlerine harcayan Virasoft, bu yıl ikisi yurt dışı olmak üzere 4 bilimsel projeye destek kazandığını, ayrıca 10’un üzerinde bilimsel çalışma yayınlayacağını duyurmuştur.