Spotify’da “ücretli podcast aboneliği” dönemi başlıyor

Nisan ayında ABD'deki sınırlı sayıdaki içerik üreticileri ile test edilmeye başlanan "ücretli podcast aboneliği," artık ülkedeki tüm podcast yayıncılarının kullanımına açık hale geliyor.

Spotify, ABD’deki tüm podcast üreticilerinin “Podcast Abonelikleri” özelliğine erişimini sağlıyor. Nisan ayında ABD’deki sınırlı sayıdaki podcast üreticisi ile test edilen özellik, Spotify’ın dün yaptığı açıklamayla ülkedeki tüm podcast yayıncılarının kullanımına açıldı.

Spotify’ın podcast oluşturma aracı Anchor aracılığıyla, her boyuttaki podcast’in artık belirli bölümleri yalnızca abone içeriği olarak işaretlenebilecek, ardından Spotify ve diğer platformlarda yayımlanabilecek. Spotify, test denemesinden bu yana 100’den fazla podcast’in abonelikleri benimsediğini söylüyor. İçerik üreticilerinden gelen geri bildirimlere dayanarak şirket, hem fiyatlandırma hem de işlevsellik konusunda birkaç önemli değişiklik yapmayı planladığını belirtti.

Daha önce, içerik üreticiler aylık 2,99 ABD Doları, 4,99 ABD Doları veya 7,99 ABD Doları ile sınırlı olan üç fiyat noktasından birini seçebiliyordu. Ancak içerik üreticilerinin fiyatlandırmada daha fazla esneklik istemesinin ardından fiyat aralığı 0,49 ABD dolarından başlayan ve 150 ABD Dolarına kadar yükselen 20 seçeneğe genişletildi. Böylece içerik üreticileri kitleleri için en uygun fiyat noktasını seçebilecekler.

Podcast yayıncılarının gelirlerini abonelik sistemiyle en üst düzeye çıkarmalarına yönelik avantajlar sunduğunu belirten Spotify, 2023’e kadar yayıncıların aboneliklerden %100 gelir elde edebilmelerini mümkün kılıyor. 2023 yılından itibaren ise Spotify, %5’lik bir hizmet ücreti uygulamayı planladığını paylaştı.

Test denemesinin ardından gelen bir diğer güncelleme ise, içerik üreticileri ve aboneler arasında bir etkileşim tabanı kurmak oldu. Spotify, içerik üreticilerinin aboneleriyle etkileşim kurabilmesi ve daha fazla avantaj sunabilmeleri için iletişim adresleri listesi indirme seçeneği sunduğunu duyurdu.

Anchor, yalnızca abonelere özel içeriği doğrudan Spotify’da yayımlamanın yanı sıra, içerik üreticilerine diğer platformlarda da podcast’lerini yayımlamalarına olanak tanıyor. Aylık 365 milyon dinleyiciden oluşan kullanıcı tabanı olan Spotify, “yalnızca abonelere özel içerik sunmanın, bu içeriğin daha fazla kitle kazanmasını ve onlarla gerçek bağlantılar kurmasını” sağlayacağına inandığını söyledi.

Güncel İçerikler