Vestel, yerli girişim InnowayRG’nin patent tabanlı teknolojisine 354 bin TL yatırım yaparak ortak oldu

Patentin ar-ge, üretim ve satış/pazarlama süreçleri kapsamında yapılan iş birliği ile Vestel, İAÜ TEKMER’DE faaliyet gösteren akademik spin-off şirket olan InnowayRG’ye maddi destek sağladı.

InnowayRG ve Vestel Beyaz Eşya A.Ş. iş birliğiyle gerçekleştirilen çalışmalar sonucu üretilen Far-UVC özellikli Initus-V sistemi, virüse karşı kalkan oluşturuyor. Sistemin hayata geçirilmesi için yapılan bilimsel ve klinik çalışmalar için Vestel Beyaz Eşya InnowayRG’ye ön ödeme kapsamında yatırım yaptı.

Proje kapsamında geliştirilen prototipler, Londra’da gerçekleştirilen uluslararası PCR Valves e-Course 2020 ve Leipzig’de düzenlenen LINC 2021, Amerika’da düzenlenen IUVA 2021 World kongrelerinde uluslararası otoritelerle paylaşıldı. Dünya literatürüne geçen çalışmanın ticarileştirme süreçlerinin de kısa sürede tamamlanması planlanıyor.

Standart UVC ışınlarının Covid-19’un yanı sıra farklı virüs ve bakterilere karşı koruyucu olduğunu biliyoruz. Ancak insanları bu ışınların zararlı etkilerinden korumamız gerekiyor. Standart UVC lambaları, ortamda insan bulunmadığında bakteri, maya, spor ve virüsleri öldürmek için kullanılıyor. Ortama bir insan girdiğinde ise lambalar kapatılıyor ve enfekte olmuş bir kişi ortamdaki diğer kişilere virüs veya diğer mikropları bulaştırabiliyor. Initus-V sisteminde ise standart UVC ışığından farklı dalga boyunda filtre edilmiş ve insanlı ortamlarda da kullanılabilecek Far-UVC denen bir dalga boyundan yararlanılıyor.

Bugüne kadar yapılan hayvan çalışmalarında Far-UVC’nin çıplak cilt veya göz üzerinde bir yan etkisi görülmedi. İnsanda ise Far-UVC ışınlarına çıplak tende günlük maruziyet sınırları kısa sürede aşıldığı için, hayvanlarda tamamen zararsız olduğu görülse de bu teknolojinin çıplak tende uzun süre kullanılması yasal düzenlemeler nedeniyle mümkün değil. Ancak geliştirilen Far-UVC özellikli sistem, UVC koruyucu özelliğe sahip tulumlar, ameliyathane örtüleri ve pançolarla birlikte kullanıldığında ameliyathane, hasta odaları veya diğer riskli alanlarda koronavirüs, bakteri, maya veya spor yayılımını engelleyerek hem hastaların hem de sağlık çalışanlarının korunmasını sağlayabiliyor.

Ayrıca buluşun üretim ve satış/pazarlama süreçlerini yürütecek olan Vestel Beyaz Eşya, pandemi sürecinin başından itibaren odak noktası toplum sağlığı olan hem ürün hem de hizmet geliştirme konusunda çalışmalar yürütmektedir.

Temizlik ve hijyen sunan ürünler geliştirerek tüketici ile buluşturan Vestel Beyaz Eşya, girişim şirketi InnowayRG ile yaptığı işbirliği ile de özellikle ameliyathane, poliklinikler ve yoğun bakım gibi riskli alanlarda koronavirüs, bakteri, maya veya spor yayılımını engelleyerek hem hastaların hem de sağlık çalışanlarının korunmasını sağlayacak Initus-V sistemi hayata geçirmektedir.

Güncel İçerikler