Apple, çocuk istismarına karşı yeni önemler kapsamında iCloud fotoğraflarını tarayabilecek

Apple, çocuk istismarı görüntülerini tespit edebilmek için iPhone ve iCloud’larda depolanan fotoğrafları tarayabileceğini duyurdu.

İnsanları güçlendiren, hayatlarını zenginleştiren ve aynı zamanda güvende olmalarına yardımcı olan bir teknoloji yaratmayı amaç edindiğini söyleyen Apple, çocuk güvenliği için yeni üç özelliğini kullanıcılarına duyurdu. Çocuk güvenliği uzmanlarıyla birlikte geliştirilen bu özellikler, cihazlardaki görüntüleri tarayıp çocuk istismarına dair içerik varsa gerekli yetkililerin uyarılmasını sağlayan bir sistem olarak tanıtıldı.

Apple’ın duyurduğu üç özellik, bu yıl iOS 15, iPadOS 15, watchOS 8 ve macOS Monterey güncellemeleriyle birlikte kullanıcılara sunulacak. 

İlk olarak, yeni iletişim araçları, ebeveynlerin çocuklarının güven içinde çevrimiçi olmaları konusunda daha bilinçli bir rol oynamalarını sağlayacak. Mesajlar uygulaması, özel iletişimleri Apple tarafından gizli tutarken hassas içerikler hakkında uyarmak için cihazdaki makine öğrenimini kullanacak.

İkinci olarak, iOS ve iPadOS, kullanıcı gizliliğini sağlarken çocuk cinsel istismarı içeren içeriklerin çevrimiçi yayılmasını engellemeye yardımcı olacak yeni şifreleme araçları kullanacak. Bu algılama yöntemi, iCloud fotoğraflarındaki çocuğa yönelik cinsel istismar içerikleri hakkında yetkililere önemli bilgiler sağlamasına yardımcı olacak.

Açıklamada son olarak, Siri ve arama güncellemelerinin ebeveyn ve çocuklara önemli bilgiler verip, güvenli olmayan durumlarla karşılaştıklarında yardımcı olacağı açıklandı. Ayrıca, çocuğa yönelik cinsel istismar konularında arama yapıldığında da müdahale edileceği belirtildi.

Bu haber, istismara ve hataya müsait olduğu gerekçeleriyle güvenlik uzmanları ve gizlilik savunucuları tarafından tepkiyle karşılandı. John Hopkins Üniversitesi’nden kriptografi profesörü Matthew Green, Twitter üzerinden endişelerini dile getirdi. Green, “Bu tür bir araç, insanların telefonlarında çocuk pornografisi bulmak için bir nimet olabilir. Ama otoriter bir hükümetin elinde neler yapabileceğini bir düşünün” diyerek bu özelliklerin kötüye kullanılmasına dair endişelerini belirtti.

Güncel İçerikler