Pentagon, Microsoft’un kazandığı 10 milyar dolarlık JEDI ihalesini feshetti

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Microsoft ile imzalanan 10 milyar dolarlık Müşterek Savunma Altyapısı Girişimi (JEDI) ihalesini iptal etti. Savunma Bakanlığı’ndan salı günü yapılan açıklamaya göre, ihalenin fesih prosedürleri kısa sürede başlatılacak. Peki, ihalenin feshedilmesinin altında yatan sebepler neler?

2018 yılında bakanlığın bulut altyapıları stratejisinin ve bilişim teknolojileri alanının modernizasyonunu sağlamak hedefiyle 10 milyar dolarlık ve 10 yıllık bir sözleşme için teklif talepleri çağrısıyla süreç başlamıştı. Katılım sağlayan şirketlerinin birçoğu ihalenin bir şirketle imzalanması şartına karşı çıkmış olsa da, 2019 yılında Microsoft, Amazon’u geride bırakarak bulut bilişim sözleşmesini kazanmıştı.

Kararın bir ay sonrasında Amazon, JEDI ihalesinin taraflı sonuçlandığı iddiasıyla mahkemeye başvurmuştu. Dönemin başkanı Donald Trump ve şirketin kurucusu ve o dönemki CEO’su Jeff Bezos arasındaki anlaşmazlığın JEDI kararını etkilediği iddia edilmişti.

Geçtiğimiz sene Pentagon genel müfettişinin yayımladığı 313 sayfalık raporda Beyaz Saray’ın Pentagon kararına müdahil olmadığı belirtilmişti. Ancak, Amazon’un mahkemeye başvurmasından aylar sonra, Pentagon son kararını vererek sözleşmeyi feshettiğini duyurdu. ABD Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, değişen gereksinimler ve sektördeki ilerlemeler sebebiyle 10 milyar dolarlık dev projenin bakanlık ihtiyaç ve gerekliliklerini karşılamadığı belirtildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, feshedilen JEDI sözleşmesi yerine, Müşterek Muharip Bulut Kabiliyeti (JWCC) adında yeni biz sözleşme imzalanacak. Bu yeni sözleşmenin JEDI ihalesinden farklı olarak birden fazla satıcıyla imzalanması bekleniyor. Pentagon, Amazon Web Services (AWS) ve Microsoft’un departman gerekliliklerini karşılayan iki bulut sağlayıcısı olduğunu belirtse de hiçbir şirketin yeni sözleşmede bir yer kazanma garantisinin olmadığını vurguladı.

Güncel İçerikler