Gıda endüstrisinin yeniliklerinden biri olan “bulut mutfak,” veya “hayalet mutfak” platformu Kitopi, geçtiğimiz günlerde 415 milyon dolar değerinde Seri C yatırım aldığını duyurdu. 2018 yılında şirket CEO’su Mohamad Ballout tarafından kurulan şirket, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Kuveyt ve kısa süre önce Bahreyn pazarına da giriş yaparak toplamda 60’dan fazla “bulut mutfak” işletiyor.
Peki, nedir bu “bulut mutfak” modeli? Bulut mutfaklar, restoran içerisinde yemek yeme imkanı sunmayıp yalnızca paket servis hizmeti sunan işletmelerdir. Gıda endüstrisi için bir devrim olan bulut mutfak uygulaması, pandemiyle birlikte hayatımızda yer etmeye başlamış gibi gözükse de, aslında ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, Hindistan ve Singapur gibi ülkelerde senelerdir uygulanan bir model. Ülkemizde de yakın zamanda benimsenmeye başlanan bulut mutfak konsepti, geleneksel gıda işletmeciliğine kıyaslandığında sunduğu birçok avantajla ilerleyen zamanlarda oldukça ilgi çekeceğe benziyor.
Dünyanın önde gelen bulut mutfak girişimlerinden biri olan Kitopi, yalnızca 2020 yılında %300 büyüme sağladığını duyurmaktan mutluluk duyduğunu açıkladı. 415 milyon dolarlık yatırım turu, SoftBank Vision Fund 2 öncülüğünde Chimera, DisruptAD, B. Riley, Dogus Group, Next Play Capital ve Nordstar katkılarıyla gerçekleştirildi. Bu yeni yatırımla Orta Doğu pazarındaki pazar yerlerinin etkinliğini güçlendirerek genişlemesini sürdürmeyi hedefleyen şirket, Güneydoğu Asya’da yeni pazarlara açılmayı planladığını açıkladı.
Üç sene gibi kısa bir sürede büyüme sağlayan şirket, gıda tedariği, yiyeceklerin hazırlanması, personel eğitimi ve ürün teslimatına kadar tüm aşamaların gereklilikleriyle kendisi ilgileniyor. Kullanıcı odaklı öğün planlaması ve isteğe bağlı market alışverişi teslimatlarıyla şirketin hizmetlerini çeşitlendirdiği görülüyor. “SKOS” uygulamasını kullanan şirket, bu sayede üç sene içerisinde 200’den fazla markayla çalışma fırsatı yakalayarak büyümesini hızlandırdı.