Çalışmalarına İstanbul’da başlayan yerli yatırım şirketi Techventure, girişimlere 100 milyon TL’lik kaynak ayırdığını egirişim üzerinden duyurdu ve şirketin yönetici direktörü Sedat Avşar ile özel bir röportaj gerçekleştirerek aklımızdaki soruların yanıtlarını aldık. Bu cevaplar girişimcileri de ilgilendiriyor.
Techventure’ın kuruluş hikayesi
“Ben Techventure Yönetici Direktörü ve kurucu ortaklarından Sedat Avşar. Girişimcilik ekosistemine ilgim İsveç’te katıldığım bir programda Joseph Schumpeter’in bu alanda yapmış olduğu yaratıcı yıkım (Creative Destruction) kavramını incelemekle başladı. Bu sürecin sonunda Schumpeter’in fikirlerinden çok etkilendim ve kesinlikle bu ekosistemde olmam gerektiğine karar verdim. Bu doğrultuda kendimi geliştirmek için pek çok adımlar attım.
Techventure olarak girişimciliğin bizdeki karşılığı gelecek ve dolasıyla ekosistemdeki tüm aktörleri geleceğe yön veren, şekillendiren oyuncular olarak görüyoruz. Techventure’ı kurmamızdaki en büyük motivasyon geleceğin bir parçası olarak bu ekosistemde yer almak Bu motivasyonla 2020 Ağustos ayında 4 kurucu ortak ile İstanbul’da faaliyetlerimize başladık.”
Techventure hangi alandaki girişimlere yatırım yapıyor?
“Dünyayı daha iyi bir yer yapma isteğiyle doğaya ve insanlığa katkı verme bilinciyle teknolojiyi kullanarak globalde ölçeklenebilir, var olan majör bir probleme inovatif bir bakış açısıyla çözüm getiren girişimleri bulmaya çalışıyoruz.
Bu yol haritamızla farklı dikeylerdeki pek çok girişme ulaşarak, ekosistemin nereye evirildiğini hissetmek istiyoruz. Bir nevi gözlem aşamasındayız diyebilirim. Ama öncelik verdiğimiz dikeyler var bunlar; Biyoteknoloji, Endüstri 4.0, Eğitim Teknolojileri, Sağlık Teknolojileri, Yapay Zeka ve Derin Teknolojinin kullanıldığı çözümler. Örneğin şu zamana kadarki yaptığımız yatırımlar hep farklı sektörlerden olmuştur: Biyoteknoloji, medikal teknoloji, Eğitim, Lojistik, siber güvenlik gibi.”
Techventure yatırım yaparken nelere dikkat ediyor?
“Yukarıda değindiğim gibi doğa ve insanlığa katkıda bulunma motivasyonu olan girişimler bizleri her zaman heyecanlandırıyor. Bununla birlikte önemsediğimiz konuları 4 sütuna ayırıyoruz.
- Market: İlk olarak, hedef müşteri segmentini belirlemiş, mevcut pazardaki güçlü rakipleriyle rekabet edebilecek ve bu rakiplerden ayrıştırıcı özellikleri olup olmadığını değerlendiriyoruz. Bunun dışında kalıyorsa mevcut pazarı yıkarak yeni pazar yaratma hedefi olmasını önemsiyoruz.
- İş Modeli: İnovatif bir yaklaşımla eşsiz değer önerisinin belirlendiği, global ekosistemde başarılı olma potansiyeli olan ve katma değeri yüksek girişimler arıyoruz.
- Ekip: Geleceğe yön vermek isteyen, uyum içinde çözüm odaklı kişilerinden oluşan ve doğru yapılanmış ekipleri bulmaya çalışıyoruz.
4. Teknoloji: Teknolojiyi en iyi şekilde kullanarak ölçeklenebilir, inovatif yazılım veya donanım çözümlerine yatırım yapıyoruz.”
Yatırım büyüklüğü
“İlk aşamada yatırım için 100 Milyon TL gibi bir kaynak ayırdık.”
Girişimleri yatırımdan sonra nasıl bir süreç bekliyor?
“Techventure’ın güçlü yönlerinden biri sanayi ve ekosistem network’ü diyebilirim. Bunun dışında takip yatırımlarının önemli olduğuna inanıyoruz.”
Techventure’ın gelecek hedefleri
“Kısa vadede Türkiye’deki yatırımlarımıza yenilerini eklemek istiyoruz. Sonraki aşamada global trendleri takip edebilmek ve yurtdışında aktif olarak yatırım turlarına katılmak için Avrupa merkezli bir ofis açmayı hedefliyoruz.”
Yatırım alma aşamasında girişimcilerde gördüğünüz hatalar nelerdir?
“Ülkemizde girişimcilik ekosistemini hızlı gelişen ve hatalarını fark edip bu hatalardan ders çıkaran bir ekosistem olarak görüyorum. Bu zamana kadar yapmış olduğum gözlemlerime göre vurgulayabileceğim bir nokta var; bu da girişimcilerin değerleme yaparken bunu nasıl ve hangi parametrelere göre yaptıklarını daha net bir şekilde aktarmasıdır. Bu kesinlikle yatırım sürecinde yatırımcı için çok değerli olacaktır.”
Techventure’ın yatırım portföyünde; Nanomik, LOKI, PackUpp, Games United, DxNow bulunuyor. Sedat Avşar, Techventure’ın tüm detaylarını öğrendik. Siz de yatırım arayan bir girişimseniz, başvuru yapabilirsiniz.