Kısa film nasıl çekilir ve çekim esnasında nelere dikkat edilmelidir?

Sanata az da olsa merakı olan herkes için teknolojinin gelişen imkanları pek çok kolaylık sunuyor. Bu da teknolojik gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda çağımızı bir yerde görsel sanatlar ve özelde de sinema konusunda biraz daha ön plana çıkarıyor.

Bir şeyleri sinema teknikleri ile anlatmak günümüzün en popüler sanatsal yöntemlerinden biri. Bugün her birimizin ceplerinde bulunan telefonların kamera kalitelerinin oldukça yüksek olması ve video düzenleme programlarının eskiye nazaran çok daha ulaşılabilir olması herkesin amatör düzeyde de olsa kendi filmini çekmesinin olanaklarını oldukça kolaylaştırmış oldu.

Bu ve bunun gibi nedenlerden dolayı bir şeyler anlatmak isteyen ya da oyunculuğunu göstermek isteyenlerin ilk tercihleri ellerine telefonlarını alarak bir şeyler çekmek. Tabii ki burada bahsedeceğimiz şey amatör düzeyde çekilen videolar değil. Sinemaya yönelik bir şeyler öğrenmek veya öğrendiklerini uygulamak isteyenlerin ilk durağı olan kısa film çekimi.

Gelin bir kısa film nasıl çekilir, çekim esnasında nelere dikkat edilmelidir daha yakından bakalım.

İyi bir konuya değinin.

Sinema filmleri tabii ki her şeyden önce bir konu etrafında şekillenmeli ve bir hikaye anlatmalı. Tabii ki bazı deneysel filmlerde hiçbir konudan bahsedilmediği de oluyor. Ancak bu tip filmler dahi kendi evrenlerinde bir şeylerin etrafında şekilleniyor.

Bu nedenle iyi bir kısa film çekmek için her şeyden önce bir derdinizin olması gerekiyor.

Çekeceğiniz filmin konusunun bir mesaj barındırmasında fayda var. Bu şekilde daha çok insanın ilgisini çekebilecek bir işe imza atmış olursunuz.

Filmi çekmeden önce doğru konuyu ve hikayeyi belirlediğinizden emin olun. Çünkü filmin hikayesini tam oturtmadan film çekme kararı vermek ve kervan yolda düzülür mantığında ilerlemek hiçbir şekilde sinema jargonları nezdinde uygulaması mümkün olmayacak bir mantıktır.

Hayata objektiften bakma alışkanlığınız olsun.

Nasıl ki film çekerken bir sahnenin görüntüsü o ana ilişkin duyguyu en güzel şekilde veriyor bu durum kısa film için de geçerlidir. Bu yüzden elinize kamerayı alıp doğrudan film çekmeye başlamayın. Hayata bir de kameranın arkasından bakma noktasında biraz tecrübeniz olsun.

Bu tecrübe, her şeyden önce sahne oynanırken onu en etkileyici nasıl gösterebileceğinizi anlayabilme ve kamerayı o etkileyici açılardan sahneye koymaktır. Bu da tecrübeyle kazanılan bir yetidir.

Gerekli ekipmanları iyi tespit edin.

Kısacası filminizin düşük bütçeyle yapılacağını varsayarak hareket edin ki muhtemelen öyle olacak, çekimlerinizi birkaç planda yapabileceğiniz ve mümkün mertebe az ekipman kullanacağınız şekilde planlayın.

Bugün kaliteli bir kulaklığın mikrofonu, iş görecek ölçüde mikrofon olarak kullanılabiliyor. Ücreti görece az olan ışık kaynakları her türlü iyi aydınlatmayı sağlayacak şekilde kullanabileceğiniz ekipmanlar.

Bu noktada en çok ihtiyaç duyacağınız ekipman ise kesinlikle kameranız ile sabit bir şekilde çekim yapmanızı sağlayacak bir tripod. Özellikle dış çekim yapmak zorundaysanız bir gimbıl da tavsiye ediyoruz. Ancak gimbıllar görece daha pahalı olduğu için tripodu ilk etapta tercih edebilirsiniz.

Teknik düzeyde yeterli bilgi edinmeden başlamayın.

Her işte olduğu gibi kısa film çekmek için de teknik birtakım konuları bilmeniz gerekir.

Her şeyden önce sinema çekim planlarına dair bir bilginiz olmalı. Çekim planlarını bilmeden çektiğiniz görüntüler sahnenin tümüyle seyirci tarafından anlaşılmasını zorlaştırabilir. Bu yüzden her şeyden önce sinema çekim planlarına yönelik bir bilgi edinmeye gayret edin.

Filmin kamera ile çekimi esnasında bilmeniz ve dikkat etmeniz gereken bir diğer konu da ışık meselesi. Mekanlarda en aydınlık görüntüyü ve ışığın hangi açıdan vurması gerektiğine dair düzenlemeleri yapmak için bu konuda da bilgi edinmenizde fayda var.

Gelgelelim filmin çekiminden sonrası ile ilgili montaj konusunda da bilmeniz gereken hususlar var.

Her şeyden önce filmi nerede yayınlayacağınıza bağlı olarak videonun formatını iyi belirlemelisiniz. Tek bir kamera ile çekim yaptıysanız bu konuda biraz daha rahat olabilirsiniz. Ancak birkaç kamera ile çekim yaptıysanız bu kameraların formatlarını birbirleri ile uyumlu hale getirmelisiniz. Bunu yapabilmek için farklı programlar mevcut. Video formatlarından istediğiniz formatı birinden diğerine bu aracı kullanarak çevirebilirsiniz.

Teknik düzeyde bilmeniz gereken bir diğer konu da filmin montajı ile ilgili bilginizin olması. Bunun için de iyi düzeyde bir video düzenleme programı kullanma bilginiz olmalı. Sahnelerin etkileyiciliğini çekim yaparken kameranın pozisyonu ile sağlayabileceğiniz gibi montaj esnasında çektiğiniz bu görüntüleri arka arkaya doğru bir şekilde ekleyerek de sağlayabilirsiniz.

Eğer çekimi telefonunuzla yapacaksanız manuel kamera kullanımına imkan tanıyan bir telefonla yapmanızda fayda var. Bu şekilde çekim yapan telefonlarda ISO değeri ve pozlama değerlerini elinizle yaparak görüntünün etkileyicilik düzeyini arttırabilirsiniz. Tabii ki bunu nasıl yapacağınıza dair de temel düzeyde de olsa bilginizin olması gerekiyor.

Burada tabii ki çok temel boyutta konuyu ele almaya çalıştık. Ancak kısa film çekimi adeta bir derya deniz. Dolayısıyla konunun daha kapsamlı ele alındığı kaynaklardan senaryo yazımı, storyboard çizimi ve işlevi, çerçeveler, ölçeklemeler, mercekler gibi çok daha teknik konular hakkında en azından biraz kaynak araştırması yaparak bilgi edinmenizi tavsiye ederek bitirelim.

Güncel İçerikler