Yerli ödeme platformu Paymes, 2020 yılında 3.5 kat büyüdü ve 1.5 milyar adet ödeme işlemine aracılık etti

Türkiye’nin en çok kullanıcıya sahip ödeme platformu Paymes; 2020 karnesini ve sosyal ticarete yönelik beklentilerini paylaştı. 2020 yılında da çalışmalarını büyük bir özgüvenle sürdüren Paymes 2019’a göre 3,5 kat büyüdü ve 1,5 milyar ödeme işlemine aracılık ederek cirosunu 4’e katladı. Türkiye’de sosyal ticaret yapan 1 milyon satıcıdan 589.244’ü ödemelerini Paymes aracılığıyla gerçekleştirdi. Şirketin 2021 açılımlarının başında ise İngiltere pazarına açılarak Avrupa’ya teknolojisini ihraç etmek geliyor. Paymes ekibi de 2020 yılında büyümesini sürdürüyor ve şirket 2021 yılında Türkiye, Azerbaycan ve İngiltere olmak üzere 3 ülkede çalışan sayısını 50’ye çıkartmayı hedefliyor. Şirket ayrıca 2021’de Facebook Commerce Programı kapsamında Facebook üzerinde uçtan uca hizmet veren bir ödeme platformunu da devreye alarak kullanıcıların ödeme problemlerini çözmek üzere çalışmalarını yoğunlaştırıyor.

2020’de Paymes linkleri aracılığıyla gerçekleştirilen işlemlerin ağırlıklı kısmı web.paym.es, WhatsApp ve Messenger üzerinden gerçekleşti. Birey ve kurumların birden fazla hesaba ödeme yapmasına ve birden fazla kullanıcıdan ödeme almasına imkan sağlayan Paymes Ödeme Paneli ise en çok kullanılan ikinci ürün oldu. Burada Paymes’in sunduğu araçların ana firma, bayii ve saha satış danışmanlarının hem kendi hesabına, hem firma adına tahsilat imkanı sunması, şirketin 2020’deki rekor büyümesinde kritik bir rol oynadı. Bu ödeme aracıyla çok fazla sanayi grubu, fabrika ve bayilik ağına ulaşan Paymes aynı zamanda KOBİ’lerin de hızlı tahsilat yapmasına aracılık etti. KOBİ’ler için sosyal ticareti büyük bir fırsat olarak tanımlayan şirket, 2021 yılında sosyal ticarete adapte olan KOBİ’lerin ekonomiye yön vereceğinin altını çiziyor.

Covid-19 Sosyal Ticaret beklentilerini büyüttü: Pazarın 2027’de 605 milyar dolara ulaşması bekleniyor

Sosyal medya kullanımı internetin yaygınlaşmasıyla eş zamanlı olarak artışını sürdürürken özellikle Covid-19’la ortaya çıkan; sokağa çıkma yasakları, kalabalık ortamlardan uzak durma gibi uygulamaları kapsayan sosyal izolasyon tedbirleri nedeniyle insanlar sosyal medyada daha fazla vakit geçiriyor. We Are Social’ın Ekim 2020’de yayınladığı rapora göre bugün dünyada 4 milyardan fazla insan artık sosyal medyayı kullanıyor ve her gün ortalama 2 milyon yeni kullanıcı bunlara katılıyor. Öte yandan sosyal medya platformlarında geçirilen zaman da her geçen gün artıyor. Rapora göre tipik bir kullanıcı artık uyanık hayatının yaklaşık yüzde 15’ini sosyal mecraları kullanarak geçiriyor.

Sosyal medya özelinde gerçekleşen yoğun kullanım doğal olarak bu platformlardan yapılan alışveriş oranlarını da artırıyor. Sosyal ticaret olarak adlandırılan bu pazarın yükseliş trendi 2017’den bu yana artışa geçmiş olsa da Covid-19 pandemisiyle tavan yapmış durumda. Öyle ki pazara yönelik büyüme tahminleri yeniden revize ediliyor. Örneğin ResearchAndMarkets.com’un analizine göre sosyal ticaretin %31,4 büyüyerek, 2027 yılına kadar 604,5 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Sosyal Ticarette Doğu Anadolu Bölgesi yükselişte

Türkiye de sosyal ticaretin her geçen gün katlanarak büyüdüğü bir ülke olarak öne çıkıyor. Paymes’in analizine göre 2020 yılında Türkiye’de sosyal ticaret yaklaşık %80 oranında büyüdü. Açıklamasında Türkiye özelinde sosyal ticaret verilerine de yer veren Paymes, 2020 yılında sosyal ticarette en çok oyun, eğlence, el emeği ve kişiselleştirilmiş ürünler, moda/aksesuar ürünleri, dijital servisler, danışmanlık hizmetleri ile ev/ofis araçları kategorilerinde alışverişlerin yoğunlaştığını belirtiyor. Paymes yaptığı açıklamada; sosyal ticaret hacminin Marmara Bölgesi’nde yoğunlaştığını ancak özellikle pandemi döneminde Doğu Anadolu Bölgesi’nde de sosyal ticarete ilginin katlanarak arttığına dikkat çekiyor. Bölgede özellikle el emeği ürünlerin satışlarının önemli ölçüde arttığının altı çiziliyor. Bu artışta ayrıca Paymes’in Doğu Anadolu Bölgesi’nde kadın kooperatifleriyle düzenlediği sosyal ticaret eğitimleriyle bölgede daha fazla satıcının sosyal ticaret yönelmesi de etkili oluyor. 2020 yılında sosyal ticaretin en çok yoğunlaştığı ayları da analiz eden Paymes özellikle Kasım ve Aralık aylarındaki yoğun indirim kampanyalarının sosyal ticarette satışları yükselttiği açıklıyor.

Sosyal Ticaret KOBİ’ler için Can Suyu Olabilir

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tahmini verilerine göre Türkiye’de 3,5 milyon aktif KOBİ bulunuyor ve KOBİ’ler ülkemizdeki tüm kayıtlı kuruluşların %99,8’ini temsil ediyor. KOBİ’ler aynı zamanda GSYİH’nin %62’sine, ihracatın %55’ine ve işgücünün %73,5’ine katkıda bulunuyor.

Paymes yaptığı açıklamada sosyal ticaretin henüz dijitalleşememiş ancak dijitalleşme noktasında adımlar atan KOBİ’ler için darboğazdan çıkma yöntemi olabileceğinin altını çiziyor. Paymes; pandemi döneminde oldukça zorlanan KOBİ’lerin 2021’de öncelikle detaylı bir finansal analiz yapmalarını, müşterilerine odaklanmalarını, yeni dönemde ortaya çıkabilecek ihtiyaçları belirlemelerini, bu ihtiyaçlara özel kampanya, indirim ve fırsatlar sunmalarını öneriyor. Öte yandan pazarlama bütçeleri ayırmalarını ve özellikle sosyal medya pazarlama araçlarını aktif olarak kullanmalarını tavsiye ediyor. Zira; internet ve sosyal medya kullanıcı sayıları giderek artıyor. Özellikle pandemi döneminde evlerinde kalan insanlar, internette ve sosyal medyada daha fazla vakit geçiriyor. Bu durum KOBİ’ler için bir fırsat barındırıyor ve Paymes’e göre; dijital dünyaya bütçe ayıran ve dijital olanakların sınırlarını zorlayan KOBİ’ler pandemi sürecinde rekabette ön plana çıkabilir. Burada gerek reklam yatırımları gerekse online mağaza yatırımlarıyla daha fazla müşteriye ulaşabilirler.

Yeniliklere imza atmaya devam edeceğiz

Paymes’in 2020 karnesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Paymes Kurucu Ortağı Sabrican Zaim: “Türkiye’nin en çok kullanıcıya sahip ödeme platformu Paymes olarak 2020 yılını pek çok şirketin aksine büyüyerek ve yepyeni teknolojileri uygulamaya alarak sonlandırdık. Bu dönemde dünyanın ilk akıllı ödeme botunu WhatsApp’a entegre ettik, KOBİ’lerimize yönelik stratejik iş birliklerine imza attık. Bayi, fabrika, sanayi kuruluşu, kurye, çiçekçi gibi çok farklı kişi ve kurum için ödeme alma çözümü sunduk. Nitekim bugün kullanıcı sayımızla sosyal ticaretin lider ödeme yöntemi olarak yolumuza devam ediyoruz. 2020 yılının en heyecan verici çalışmalarından biri de Facebook’a özel bir ödeme platformu geliştirmek üzere dünya genelinde seçilen tek girişim olmamızdı. Bu projeyi de 2021’de tamamlayarak teknolojimizin yetkinliğini bir kez daha kanıtlayacağız. 2021 yılı da bizim için yine var olanı yapmak yerine yeniliklere imza atacağımız, büyük bir motivasyonla çalışacağımız değerli bir yıl olacak.” diyor.

Güncel İçerikler