Pandeminin başlamasından bu yana çevrimiçi finansal işlemlere güven hızla artıyor. Bu işlemlere güvenen çok sayıda işletme ve tüketici ile finansal teknolojinin yükselişi oldukça hızlandı. Birçok şirket ve tüketici yapmak istedikleri işlemleri uzaktan yürütmek zorunda kaldığı için ve finansal işlemlerini basitleştirmek için teknolojiye uyum sağladı. Perakende ve bankacılıktan, finansal danışmanlık hizmetlerine kadar fintek sektörü önümüzdeki aylarda da ekonomiyi dönüştürmeye devam edecek gibi görünüyor.
Peki 2021’de öne çıkması beklenen fintek trendleri neler olacak?
1. Tüm Operasyonların Dijitalleştirilmesi
Dijitalleşme, dijital dönüşüm gibi kavramlar hayatımıza her ne kadar girmiş olsa da, bankacılık ve finansal teknoloji sektörü ve hatta birçok sektör Covid-19 ve pandemi süreciyle dijitalleşme konusunda farklı bir evreye giriş yaptı. Pandemi dönemindeki ilk dijitalleşme dalgası, finansal teknoloji şirketlerinin direkt son kullanıcı odaklı olmasını sağladı. Bununla birlikte çok daha derin, karmaşık ve oldukça maliyetli olan orta ve arka ofis prosedürlerini konsolide etme ve otomatikleştirme konusu da bu yılın önemli bir iş yükü haline geldi. Bankalar ve finansal teknoloji şirketlerinde de bu yıl daha çok dijital operasyon göreceğiz gibi duruyor.
2. Robotik Süreç Otomasyonu
Yeni yılda robotik süreç otomasyonları da daha büyük bir rol oynayacak gibi duruyor. Uzaktan başarılı ve etkili bir şekilde çalışmalara devam etsek de verimli ve etkili programlar aracılığıyla operasyonlarımızda tasarruf etme konusunda önemli adımlar atmamız gerekiyor. Bu yılın fintek sektöründeki trendlerinden biri de insan sermayesinden tasarruf etme, dolandırıcılığı ve işleme hatalarını azaltma ve ödeme indirimleri elde etme odaklı süreçlerin robotikleştirilmesi olabilir. Özellikle fintek şirketlerinin fraud ve chargeback süreçlerinde daha fazla yapay zeka ve otomasyon görebiliriz.
3. Mobil Ödeme Seçeneklerinin Artan Çeşitliliği
Mevcut sağlık durumu ve koşullar nedeniyle çok çeşitli mobil ödeme seçenekleriyle de karşı karşıya kalacağız. Sosyal mesafe nedeniyle bu tür teknolojilere ihtiyaç her geçen gün arıyor. İşletmelerin de mümkün olduğunca çok ödeme seçeneğini kabul etmeye hazırlıklı olması, 2021’deki satışlarını yakından etkileyecek gibi duruyor. Bu yıl fintek dünyasında da yeni mobil ödeme seçenekleriyle karşılaşmamız oldukça muhtemel.
4. Finansal Kurumlarla Ortaklıklar
Fintekler genellikle yenilikçi, ileri teknoloji yaklaşımlar ve ürünler sunmak için geleneksel ve eski finansal sistemleri altüst eden kuruluşlar olarak görülmüştür. Fakat bu yıl fintek firmaları artık daha yerleşik. Bununla birlikte teknoloji daha sofistike bir hal almasından dolayı geleneksel bankalar ve finans kurumları finteklerle ortaklık kuracak, teknolojilerini lisanslayacak ve müşteri tabanından faydalanmak ve genişletmek için beraber çalışacak. Bu da 2021’in öngörülen ve öne çıkan fintek trendlerinden olabilir.
5. Maliyet Tasarruflarına Daha Fazla Odaklanma
Finansal teknoloji kuruluşları, artan dijital müşteri hacimleriyle başa çıkabilmek için mevcut teknoloji sistemlerinden ve iş gücünden tüm verimi almaya çalışırken, aynı zamanda düşük getiri ve kredi talebinden kaynaklanan gelir baskısı da oldukça yüksek. Bu yıl maliyet tasarrufu üzerine odaklanması beklenen bu şirketlerin fintek dünyasında yeni bir deneyim oluşturması da bekleniyor.
6. Gömülü Finansmanın Yükselişi
Finans kurumlarının en büyük varoluşsal tehditlerinden biri de gömülü finans sistemlerinin ortaya çıkışı olabilir. Sosyal medya platformları ve SaaS yazılımlar artık bankaların kullandığı hizmetlerin bir çoğunu mobil uygulamalarında barındırabiliyor. Bu da geleneksel bankacılığa ne olacağını düşündürmeye başladı. Tam bu noktada finansal teknoloji şirketlerinin BaaS altyapıları ön plana çıkacak gibi duruyor.
7. Siber Güvenliğe Daha Fazla Odaklanma
Pandemi ile birlikte artan e-ticaret ve online satışlar, en önemli konulardan biri olan siber güvenlik kavramını da tekrar gündeme getirdi. Kuruluşlar ve bireyler, siber tehdit ortamı hakkında daha yüksek bir farkındalık duygusuna sahip olmaya başlasa da fintek kuruluşlarının da bu yıl siber güvenlik konusunda farklı teknolojilerle ön plana çıkması bekleniyor. Şirketler aralarındaki rekabetten güvenliği ön plana çıkararak sıyrılacak gibi duruyor. Bu da birçok kuruluşun güvenlik konusunda farklı teknolojilerle karşımıza çıkacağı beklentisini oluşturdu.
8. Sigorta İçin Gerçek Zamanlı Verileri Yakalama
Fintek borç verenlerinin, sigortalama için gerçek zamanlı verileri yakalamaları gerekecektir. Aylar süren kesintilerden sonra, geleneksel geriye dönük ölçümler, bugün bir borçlunun kredibilitesinin doğru bir resmini çizemiyor. Kredi verme kararları vermek için günlük nakit akışı ve kira ödemeleri gibi gerçek zamanlı finansal verileri kullanmak, finteklerin tüketicilere ve küçük işletmelere yeniden inşa etmek için ihtiyaç duydukları sermayeye erişim sağlamalarına yardımcı olacaktır. Bu yılın öne çıkan fintek trendlerinden biri de gerçek zamanlı veri akışının takibi olabilir.
9. Davranış Bilimi Teknolojisine Dayanma
Şahsen tanışamayacağımız müşterileri tanımanın yollarını ararken, müşterilerin verilerine odaklanarak davranış biliminden yararlanmak bu yılın fintek trendlerinden olacak gibi duruyor. Özellikle bu konuda geliştirilen yapay zeka teknolojileri ve diğer akıllı teknolojilerin kullanımı finansal teknoloji kuruluşları için de önemli bir yol gösterici olabilir.
Dünyanın hızla evrildiği dijitalleşme çözümlerinde Türkiye’nin önde gelen finansal teknoloji şirketlerinden biri olan Param’ın kurucusu Emin Can Yılmaz da bu konu ile ilgili düşüncelerini şu sözlerle paylaştı; “Covid-19 ve pandemi süreci hayatımızdaki birçok geleneksel yöntemi hızlı bir şekilde dijitalleştirmemiz ve birçok konuda teknolojiden destek almamız gerektiğini gösterdi. 2021 yılında, finansal teknoloji kuruluşları da hem son kullanıcıların hem de kurumsal müşterilerinin hayatlarında fark yaratacak. Birçok kuruluş finansal teknoloji altyapısı ile yenilikçi yapılar sunmaya ihtiyaç duyarken, biz de Param olarak finansal teknoloji altyapısına ihtiyaç duyan tüm kuruluşları hızlı bir dijital dönüşümle fintek kuruluşu haline getirmeyi amaçlıyoruz. Bir bankaya altyapı sunabilecek güçlü altyapımız ve gerekli teknik yeteneğe sahip ekibimizle sizin için çalışıyor olacağız. Bireysel müşterilerimiz için sunduğumuz finans çözümleriyle de bankacılıkla ilgili tüm işlemlerini evlerinden yapmalarını sağlayacağız.”