Referandom: TBMM ve Belediye meclislerinde görüşülen önerge ve kanun tekliflerini kullanıcılara ulaştıran girişim

İstanbul Ticaret Odası tarafından hayata geçirilen Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi‘nin kuluçka girişimleri arasına seçilen Referandom, politik bir sosyal platformdur.

Saatler süren TBMM ve büyükşehir belediye meclislerinde görüşülen önerge ve kanun tekliflerini herkes tarafından kolaylıkla okunup anlaşılabilir hale getirir, kullanıcılarının fikrine sunar. Kullanıcılarına bu teklifleri oylama ve gerekçelerini belirtebilme imkanı tanıyor. Mobil uygulamasını indirerek siz de bu sürece dahil olabilirsiniz.

Referandom uygulamasını App Store veya Google Play‘den indirebilirsiniz.

Girişim; Kadir Yağız Çetin, Arda Ozan Sirkeci, İlteber Uçar ve Yusuf Emre Şerali tarafından Şubat 2020’de İstanbulda kuruldu.

Girişimin kurucu ortağı Kadir Yağız “En büyük hedefimiz Referandom oylaması sonuçlarının güvenilir bir pano haline gelmesi ile vatandaşlar ve yönetenler arasındaki köprü olmak. Bu sayede vatandaşlar hayatlarını ilgilendiren konularda karar alan kişiler üzerinde daha çok söz sahibi olduklarını bilecek ve bu kişileri denetleyebilecekler. Bu hedefi gerçekleştirebilmemiz için etkin bir kullanıcı kitlesi edinmemiz gerekiyor.” dedi.

Girişimin bulunduğu sektörle ilgili bilgi veren kurucu ortak İlteber Uçar “Kendimizi demokrasi teknolojileri üzerine çalışan etki odaklı bir sosyal girişim olarak tanımlıyoruz. Türkiye’de bu konuda çalışan oluşumların sayısı bir hayli az. Bu oluşumların, yönetenlerle işbirliklerine gidilebildiği ve bağımsızlıklarını kaybetmeden sürdürülebilir gelir modelleri oluşturulabildiği sürece gelecekte çok daha fazla önem kazanan bir sektör olacağını düşünüyoruz.” açıklamasını yaptı.

Teyit’ten yanlış bilginin önüne geçmeyi hedefleyen kuluçka programı Factory‘e kabul edilen Referandom, Friedrich-Ebert-Stiftung Derneği’nden de mobil uygulamalarını geliştirmek üzere maddi destek aldı.

Güncel İçerikler