Teyit’ten yanlış bilginin önüne geçmeyi hedefleyen kuluçka programı: Factory

Doğrulama platformu Teyit’in yanlış bilgi sorununun önüne geçmek için düzenlediği Factory programı 2020 döneminin ilk adımını geride bıraktı. Yanlış bilgiye karşı çözüm projelerinin üretildiği programda iki ekip kuluçka sürecine katılmaya hak kazandı. Altı ay sürecek kuluçka programı 01 Temmuz 2020 tarihinde başlayacak.

İnternetteki bilgilerin doğruluğunu açık kaynaklara dayandırarak analiz eden doğrulama platformu Teyit, medya ve bilgi ekosistemindeki yanlış bilgi sorununa alternatif çözümler üreten aktörleri çoğaltmak ve desteklemek için yürüttüğü Factory programın önemli adımlarından birini geride bıraktı.

Bu yıl ikincisi düzenlenen ve Impact Hub İstanbul’un desteğiyle yürütülen programın, mentor desteği ile çözüm odaklı ve sürdürülebilir fikirlerle iş modeli geliştirilmesi için tasarlanan Bootcamp adlı ayağı, pandemi sebebiyle Mayıs ayında çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Başvuruların ekipçe yapıldığı Bootcamp’e alınan 35 başvuru arasından, girişimcilerin, akademisyenlerin ve medya profesyonellerinin yer aldığı jüri değerlendirmesi neticesinde altı ekip programa kabul edildi. Eskişehir ve Ankara’da düzenlenen Fikir Geliştirme Atölyeleri’nde yanlış bilgi sorununu etraflıca tartışma ve alternatif çözüm yolları geliştirme fırsatı yakalayan katılımcılar içerisinden Ankara’dan Turnusol ve Eskişehir’den Geppetto adlı ekipler, Teyit’in bu yıl ilk kez başlatacağı kuluçka programına katılmaya hak kazandı. Altı ay sürecek kuluçka programı, 01 Temmuz 2020 tarihinde başlayacak.

Yanlış bilgiye karşı iki ayrı teknolojik çözüm geliştiriliyor

Teyit’in Factory 2020 programı kapsamında kuluçkaya katılmaya hak kazanan Turnusol ve Geppetto adlı iki ekip, teknolojinin gücünden yaralanarak iki ayrı çözüm için çalışıyor. İki kişiden oluşan Turnusol ekibi, metin madenciliği ve makina öğrenmesi yöntemleri kullanarak medyadaki sahte haberleri tahmin edebilecek bir algoritma geliştirirken Eskişehir’den katılan üç üniversite öğrencisinden oluşan Geppetto ekibi de doğru bilgi için blockchain teknolojisini kullanarak değiştirilemez, şeffaf ve merkeziyetsiz bir ağ oluşturmayı hedefliyor.

Altı aylık kuluçka programına kabul edilen Turnusol ve Geppetto ekipleri, 2020 yılının Aralık ayına kadar Teyit’in sağlayacağı destekler ile çalışmalarını sürdürecek. Kuruluş aşamasında kullanmaları için her iki ekibe beş bin lira tutarında başlangıç hibesi verilirken, Teyit ve Impact Hub ağlarına erişim desteği de sağlanacak. Ayrıca ekiplere altı ay süresince iş geliştirmeye yönelik danışmanlık desteği sunulacak.

Güncel İçerikler