Albaraka Türk’ün hayata geçirdiği fintech girişim kurucusu insha Ventures, faaliyetlerine başladı

Albaraka Portföy Yönetimi A.Ş İnovasyon Girişim Sermayesi Yatırım Fonu tarafından kurulan insha Ventures, Albaraka Türk Katılım Bankası’nın bir iştiraki olarak Ağustos 2020 yılında faaliyetlerine başladı. Müşterilerinin finansal ihtiyaçlarına yenilikçi çözümler getirecek teknolojileri ve uygulamaları araştıran, değerlendiren, test edip hayata geçiren insha Ventures, finansal teknolojiler (fintech) projelerini geliştirmeyi ve bunları yöneterek büyümeyi hedefliyor.

Fintech girişim kurucusu olarak 2020 yılı Ağustos ayında faaliyetlerine başlayan ve Albaraka Türk tarafından hayata geçirilen insha Ventures, fintech ekosistemini büyütmek için yola çıkıyor.

Şirket, açık inovasyon ve birlikte çalışma prensibi çerçevesinde, ekosistemde yer alan diğer kurumlarla, başta fintech girişimleriyle birlikte farklı iş birlikleri geliştirmeyi hedefliyor. Odağına açık bankacılığı yerleştiren şirket, Türkiye’de ve dünyada sektörünün ilki olmayı hedefliyor. İstanbul ve Berlin’deki ofisleri ile Türkiye’den çıkan ve globalde söz sahibi olan bir “venture (girişim) builder” olmaya hazırlanan insha Ventures, sunduğu tüm hizmetleri tek çatı altında topluyor.

Türkiye’de fintech kuruluşları büyük oranda ödeme sistemlerine odaklanmış durumda. Avrupa’da ise PSD2 regükasyonunun yürürlüğe girmesi ile birlikte API bankacılığının önü açıldı. Finansal altyapı ve hizmet sağlayıcıları sundukları hizmetin altyapısını API’lar aracılığıyla üçüncü parti firmalara açmak zorunda kalacak. Ödemeler, mobil bankacılık, online para transferi, varlık yönetimi, InsurTech (sigortacılık), sermaye piyasaları (finansal modelleme ve analiz yazılımları), crowdfunding ve blockchain gibi çok farklı alanlarda yıkıcı inovasyon potansiyeli olduğuna inanan insha Ventures, 3 yıldır Avrupa’da insha Dijital Bankası olarak hizmet verdiği için edindiği bilgi ve deneyimi Türkiye’ye aktaracak.

insha ayrıca, Albaraka Türk Katılım Bankası’nın 6 kategoride 30’dan fazla API’sinin yer aldığı bir API hizmet platformu olan apiConnect, düşük komisyonlar ile perakende zincir mağazalarından para çekmeyi sağlayan dijital nakit platformu NakitBasit gibi projelerin de sahibi.

Tüm girişimler tek çatı altında: insha Ventures

İnovasyonun doğası gereği yerel ve global çapta sektörde ilk olmayı hedefleyen insha Ventures, daha önce insha ile Avrupa’nın ilk dijital faizsiz bankasını hayata geçirerek, geleneksel bankacılığa bir alternatif sunmuştu. Ayrıca, yeni nesil dijital ödeme uygulaması olan Alneo ile akıllı telefonları POS’a dönüştürmüştü. B2B iş modeline sahip yeni nesil bir dijital ödeme uygulaması olan, Alneo üye iş yerlerinin herhangi bir fiziksel POS cihazına ihtiyaç duymadan tüm banka/kredi kartlarına taksit seçenekleri ile müşterilerinden ödeme almasını sağlıyor. Hala, bu projeyle işyerlerinin fiziksel POS’lardan kaynaklı problemlerini çözmek üzere çalışmalar gerçekleştiriyor.

Bu hizmetleri ve ilerleyen günlerde piyasaya sunulacak yeni hizmetleri “insha Ventures” çatısı altında toplayan şirketin CEO’su Yakup Sezer konu hakkında “Dijitalleşmedeki gelişmeler, tüketicilerin beklentilerini, davranışlarını ve finansal hizmetlere bakış açısını etkilemektedir. Bu gelişim, her yerden, kolayca erişilebilen, eğlenceli, hızlı ve kullanıcı dostu finansal hizmetler almayı bekleyen yeni müşteri segmentleri oluşturmaktadır. Amacımız globalde söz sahibi bir “venture builder” şirketi olmak ve geliştirmiş olduğumuz fintech ekosistemi ile finans sektöründe söz sahibi olan bir kurum olma.” diyerek, yerelde yeni geliştirdikleri fintech’ler üzerinden hizmet sunarken globalde öncelikli olarak bu geliştirilen teknolojileri başka kurumların satışına odaklanacaklarını belirtti.

Güncel İçerikler