Laboratuvar ortamında sperm testi yapan yerli dijital sağlık girişimi Spermatorial, 1.5 milyon TL’ye yakın yatırım aldı

Mahremiyet, güven ve konfor değerleri üzerine kurulan klinik onaylı sperm sağlık raporu Spermatorial, evde sperm toplama kiti sayesinde erkeklerin kliniğe dahi gitmeden sperm sağlığını ölçtürebilmelerini sağlıyor.

Deniz Gürbüz tarafından kurulan Spermatorial, Hong Kong merkezli Coenda Health & Food‘dan 150 bin dolar yatırım aldı.

Spermatorial, laboratuvar ortamında uzman ekiplerce yapılan analiz sonuçlarına göre hazırlanan detaylı raporun yanında, gündelik yaşamda da kolayca uygulanabilecek sperm sağlığını arttırmaya yönelik öneriler sunarak baba adaylarının sağlıklı bir geleceğe hazırlanmalarına destek oluyor.

Deniz‘in bir önceki işi tüp bebek tedavi merkezlerine odaklanmış bir sağlık girişimiymiş. Üreme konusunun kadınlar üzerinde sosyal baskıdan rahatsızlık duyarken aslında bunun erkeklerin omuzlarında da ciddi bir yük oluşturduğunu görmüş. Bu konuda desteğe ihtiyaç duyan erkeklerin konuşmaktan dahi çekindiklerini ve tıpkı kadınla gibi sosyal hayatlarında büyük bir baskı altında kaldıklarına dair birçok hikaye dinlemiş. İşi gereği çokça gözlem yapma fırsatı bulan Deniz, gördüklerinden yola çıkarak bu girişimi kurmuş.

Erkekler; genellikle bu konuda sorun yaşamayacaklarını düşünme eğiliminde olsalar da veriler bunun aksini söylüyor. Kısırlık sorununun ortaya çıkmasında, oldukça yaygın olan yanlış kanının aksine erkek faktörü de kadın kadar etkili rol oynuyor.

Günümüzde tüp bebek tedavisi için başvuran çiftlerin yüzde 40-45’inde erkek faktörü bulunmaktadır. Bu konuda dikkat ceken diger bir gercek ise son 40 yıl içerisinde, erkeklerde üreme potansiyeli açısından önemli bir role sahip olan sperm sayısında yüzde 59, spermkonsantrasyonunda ise yüzde 52’lik ciddi bir düşüş olduğudur. İklim değişikliği, stres, katkı maddeleri, değişen yaşam koşulları, hareketsiz yaşam ve dahası bu düşüşün arkasındaki nedenler olarak açıklanmaktadır.

Deniz Gürbüz: “Gözlemlerimi veya dinlediğim, şahit olduğum hikayeleri bu veriler ile birleştirince bu konuda bir şeyler yapılması gerektiğine fazlasıyla ikna oldum. Mevcut çözümlerin, kişinin kendisine özel olması gereken bir konuyu çözmekte yetersiz olduğunu gördüm ve Spermatorial’in ilk adımlarını Kasım 2019’da attım. İnsanların kendilerini en rahat hissettikleri ev ortamında klinik onaylı sonuçları elde edebilmelerini sağlayacak çözüm üzerine çalışmaya başladım. Bir çok üniversite hocasıyla, doktorla konuştuktan sonra ​bu alanda yürüttüğü başarıları çalışmaları ile tanıdığımız, Biruni Üniversitesi’nden Murat Başar liderliğinde laboratuvar çalışmaları başladı. Sperm hücresi maksimum 1 buçuk 2 saate kadar yaşayabilen bir hücredir. Uzun bir çalışmanın sonucu olarak geliştirilen Spermatorial solusyonu, sperm hücresini 48 saate kadar değişmeden koruyarak yaşatabiliyor. Bu da bize kişinin evi ile partner laboratuvarımız arasında transfer sürecini rahatlıkla sağlıyor.” dedi.

Deniz Gürbüz: “Spermatorial kit, geliştirilen solusyon ve sperm örneğinin alınacağı numune kabından oluşuyor. Kit, sıcaklık değerlerinin belirli bir aralıkta korunduğu özel bir kutu ile taşınıyor. Kişi bu kiti internet sitesi üzerinden sipariş ederek kullanıcısı oluyor. Kendisine özel atanmış bir kod üzerinden sistemde hesabı oluşturuluyor. Bütün işlemleri bu kod üzerinden ilerliyor. Kendisine yardımcı olan destek hizmetinden örneği analiz eden uzman görevliye kadar kimse kişinin adını dahi bilmiyor. Türkiye’de kargo işlemleri icin yasa gereği ad soyad almak zorunda olan girişimi, bu veriyi de şifrelenmiş olarak koruyor.”

Sipariş sırasında veya sonrasında oluşmuş hiçbir veri herhangi bir üçüncü parti kişi ve kurumlarla ile asla paylaşılmamaktadır. Bu girişimin özellikle en hassas olduğu konuymuş.

Deniz Gürbüz: “Partner laboratuvarımızda uzman ekiplerce yapılmış sperm analizi sonuçlarına göre oluşturduğumuz oldukça detaylı sperm sağlığı raporunun yanında, gündelik hayatta kolayca uygulayabilecekleri sperm sağlığını a​rttırmaya yönelik öneriler sunarak kullanıcıların daha sağlıklı bir geleceğe hazırlanmalarına da destek oluyoruz. Babalık planlarınızda kötü bir sürprizle karşılaşmamak için üreme sağlığı takibi oldukça önemlidir ve burada da sperm testi en temel ve yol gösterici basamaktır.” dedi.

Girişimle ilgili yeni gelişmeler oldukça sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

Güncel İçerikler