Kadına yönelik dijital şiddete karşı düzenlenen Women’s Safety Hackathon’u kazanan projeler açıklandı

Google, Google Developer Groups ve Women Techmakers’ın yürüttüğü Women’s Safety Hackathon projesi ile kadına karşı online siber zorbalık sorunuyla mücadeleye destek veriyor. Tüm dünyada ve ülkemizde giderek büyümekte olan bu sorun konusunda ürün odaklı teknolojik çözümler üretilmesine yönelik fikirler geliştirmeye odaklanan proje, kadınların çevrimiçi güvenliğinin sağlanmasına ve geliştirilmesine katkı sağlamayı amaçlıyor.

Online siber zorbalığın hedefinde daha çok kadınlar var

2019 yılında gerçekleştirilen Stay On programının bulgularına göre, kadınların online ortamda şiddete maruz kalma riski erkeklere göre 27 kat daha fazla. Bu kadınların yüzde 50’si ise online taciz nedeniyle fiziksel güvenliklerinden de endişe ediyor. Tacize maruz kalan kadınların yüzde 28’i daha az çevrimiçi olmayı seçerken, yüzde 75’i ise sosyal medya alışkanlıklarını değiştirdiğini belirtiyor.

Google Developer Group bünyesinde bulunan Women Techmakers programının, bu gerçeklerden yola çıkarak başlattığı Women’s Safety Hackathon projesinde Türkiye’nin farklı şehirlerdeki bulunan Women Techmakers temsilcileri işbirliği yapıyor.

Online eğitim ve hackathon bir arada

Eğitim ve hackathon olmak üzere iki ayaktan oluşan projenin online eğitim aşamasında kadına yönelik dijital şiddet konusunda farkındalık yaratmak ve bilinçlendirmek amaçlanıyor. Bu doğrultuda, çevrimiçi ortamda dijital şiddetin ne olduğuna ve online siber zorbalığın farklı türlerine ilişkin bilgiler veriliyor. Projenin yine online ortamda gerçekleştirilecek olan hackathon aşamasında ise bu önemli soruna karşı teknoloji tabanlı çözümlerin üretilmesine odaklanılıyor. Farklı ülke ve bölgelerde düzenlenen her hackathon sonunda siber zorbalığa karşı teknoloji tabanlı yenilikçi ürün fikirlerinin geliştirilmesi ve en iyi fikirlerin ödüllendirilmesi de hedefleniyor.

Daha iyi bir dünya için

Google, dünyayı daha iyileştirmeye kararlı kişileri ve kuruluşları teknolojisi ile güçlendirebileceği inancıyla hareket ediyor. Women’s Safety Hackathon projesi, Google’ın teknolojisini, dünyanın en öncelikli zorluklarını çözmek için kararlılıkla mücadele edenler için daha erişilebilir hale getirme çabalarından biri olma niteliği taşıyor.
Tüm dünyada kadınların çevrimiçi ortamdaki güvenliğiyle ilgili zorluklara, teknoloji tabanlı çözümler geliştirmek amacıyla kadınları bir araya getirmeyi amaçlayan Women’s Safety Hackathon etkinliklerinin ilki Şubat 2020’de Dubai’de gerçekleştirilmişti.

Women’s Safety Hackathon’un kazanan projeler:

Birinci: Cyber Guard

Hackaton’da kullanıcıya gelen mesajları yapay zekâ ve doğal dil işleme ile analiz ederek siber tacizi algılayarak uygun çözümlere ve desteğe yönlendiren Cyber Guard uygulaması ile Özge Hurma ve Ekrem Bal’dan oluşan Kilyos ekibi birinci oldu.

İkinci: Güneş App

İkinciliği kadınların kendilerini güvende hissetmediği durumlarda yasal yollara başvurabilmeleri veya destek alabilmeleri için geliştirilmiş; psikolojik rehberlik konusunda eğitim almış kişiler tarafından kullanıcılara destek sağlayan bir platform olan Güneş App projesi ile Ahmet Kerem Ayan, Işıl Kobak ve Serenay Akgün’dan oluşan 4DeBeauvoirs ekibi kazandı.

Üçüncü: Be Brave Online

Kadınlara ve çocuklara, sosyal ağlarda çevrimiçi tacizden nasıl korunacaklarını öğreten ve kullanıcılarını bilinçlendiren Be Brave Online projesi ile Dilan Boğukoğlu, Djihad Kara ve Ege Dinnen’den oluşan Ege ekibi üçüncü oldu.

İlk üçe girmeyi başaran takımların üyeleri birer Google Home Mini ürününün de sahibi oldu.

Kazanan projelerin duyurulduğu final yayını:

Güncel İçerikler