Plastic Move: Atık ekmeklerden biyoplastik katkı hammaddesi üreten yerli girişim

İş Bankası’nın girişimcilik programı Workup‘a seçilen girişimleri paylaştığımız serimizde, programın yenş başlayan yedinci dönemine Plastic Move ile başlıyoruz.

Büşra Köksal ve Mert Sugür tarafından Mart 2019’da İstanbul’da kurulan Plastic Move, yılda 5 milyar gibi sayılara ulaşan atık ekmeklerden biyoplastik katkı hammaddesi üreten bir yerli girişimdir. Ürettiği her 1 kilogram plastik ile 6 kilogram karbondioksit salımını önler. B2B olarak hizmet vermektedir. Bu madde filament, tek kullanımlık plastikler ve esnek-sert ambalajlama alanlarında kullanılabilmektedir.

Atık ekmeklerden biyoplastik

Plastik pazarının dünyada 568 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip olduğu söyleniyor. Biyoplastik pazarı ise 35 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşmış durumda ve 2030 yılına kadar da çok hızlı büyümesi bekleniyor. Plastiklere çözüm olarak gösterilen PLA hammaddesi mısır tarımı yapılarak üretiliyor. Mısır tarımı esnasında gıda, arazi, su ve petrol kaybı yaşanıyor. Bu da sanıldığı kadar çevreci bir çözüm değilmiş.

Bu noktada gördüğü soruna çözüm üretmek isteyen Plastic Move, ekmek atıklarından biyoplastik üreterek arz güvenliği ve döngüsel ekonomiye katkı sağlıyor.

Ekmeğin tamamını kullanarak içindeki nişastayı işleyerek polimer bir yapı haline getiriyor, daha sonra da bu yapıyı biyoplastik dolgu hammaddesine dönüştürüyor.

Girişimin kurucu ortağı Büşra Köksal “Rakiplerimizden farklı olarak biyoplastik üretimi sırasında kullanılan nişastayı mısır tarımı yerine atık ekmeklerden sağlıyoruz. Biz 1 kilogram ekmekten 1.2 kilogram biyoplastik üretebiliyoruz. Ve 1 kilogram biyoplastik üretirken 6 kilogram karbon salımını önlüyoruz.” dedi

Plastik tedarikçileri ve kurumsal firmaları Avrupa Yeşil Anlaşması’nda bulunan karbon vergisi gibi regülasyonlara karşı hazırlıklı kılıyor ve aynı zamanda Birleşmiş Milletlerin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri kapsamında yüksek değer önerisi sunuyormuş.

Girişim bugüne kadar; Hamdi Ulukaya Girişimi Girişimci Adayı Programı 2019, TÜSİAD Bu Gençlikte İş Var 2020 final, Social Impact Award ve son olarak da Workup’a kabul edildi.

Plastic Move girişimiyle ilgili artık tüm gelişmeleri egirişim üzerinden takip edebilirsiniz.

Güncel İçerikler