Bir girişimcinin 6 bin dolarlık dolandırılma hikayesi

Türkiye’de girişim ekosisteminde olup bitenleri olabildiğince sizlerle paylaşmaya çalışıyoruz. Bu paylaşımlar üzerinden siz de bu içerikleri okuyup, daha bilinçli olabilir, bazı olumsuz durumları yaşamadan önlem alabilirsiniz.

Bu paylaşımlar girişimin kurucu ortağı Göksel Öztürk‘ün kendi twitter hesabında herkese açık olarak paylaşılmıştır. Twitter’da bazı anlam hataları olduğundan, aşağıdaki alıntılarda girişimcinin kendisi tarafından düzeltme yapılmıştır.

Bugünkü dersimiz: Süreci doğru izleme ve toplum mühendisliği

Girişimcilik zor bir süreçtir. İlk müşteri görüşmeleri yapma, ilk faturayı kesme ve gelirleri artırma gibi birçok yoldan geçiyor. İnişleri hızlı, çıkışları yavaş olan bir süreçtir, girişimcilik. Zorlu süreçlerin arasına bazen ne yazıkki, kötü niyetli insanlar da dahil olabiliyor.

Şimdi sizlere Lonca Girişimcilik Merkezi’nin dördüncü dönemine seçilen girişimlerden Biprojeksiyon.com‘un İzmir‘e ürün satışı gerçekleştirmek isterken başından geçen bir olayı anlatacağız. Burada hem kötü niyetli M. adında bir şahıs hem de adını bizim dile getirmek istemediğimiz bir kargo şirketinin önemli bir ihmali var.

Umarızki bu içerikten sonra tüm kargo şirketleri, ürün teslim alma esnasında artık çok net olurlar ve tüm süreçlerini yeniden gözden geçirirler. Dile getirdiğimiz gibi biz kargo şirketinin adını gizli tutacağız.

Göksel Öztürk‘ün kurucusu olduğu biProjeksiyon, günlük hayatta kullanım yoğunluğu düşük ve satın alma maliyeti yüksek olan, dolayısıyla pek hazırda bulun(durul)mayan projeksiyon cihazlarının kiralama veya satış yöntemiyle hizmete sunulmasını sağlıyor.

Sonraki tweetleri yazı olarak paylaşmaya devam ediyoruz.

“Olayı en baştan, tüm delilleriyle anlatayım. Sahibinden’de listelediğim 15.000 ansilümen üst segment projeksiyon için İzmir’den bir alıcı aradı. İstanbul’a gelme imkanı olmadığını, İzmir’de tanıdığım bir adres varsa oradan test ederek alabileceğini söyledi. Gayet normal…”

“Hassas bir ürün olduğu için kargoya verme çekincemi belirttiğimde Kargo Şirketi’nde tanıdığı yetkili olduğunu, ilgileneceklerini, şubeye teslim göndermemin daha sağlıklı söyledi. Bu teklifini kabul etmeyerek, “ek ücretini” de ödeyip, İzmir’deki iş ortağım ve arkadaşım olan Servet beyin ADRESİNE TESLİM şeklinde gönderebileceğimi belirttim”

“Alıcının, kargo sürecine müdahil olma teklifinden rahatsız oldum.. 17 Ağustos 2020 pazartesi kargo yola çıktı. Ara ara takip ediyorum. 19 Ağustos sabahı baktığımda … kargo … şubesine gelmiş. Ama ne göreyim, kargo şubeden teslim alınmış?”

“Önce şubeyi aradım, kargomuz adrese teslim edilecekti bir yanlışlık olmasın dedim. Servet bey adına teslim alınmış dediler. Ardından kıymetli dostum/abim Servet beyi aradım, belki bi ihtimal ürün ağır olduğundan şubeye çağırmışlardır diye hayır o da almamış. Olay şimdi başlıyor!”

“Şubeden kargo teslim tutanağını ve kamera kayıtlarını temin ettik. Teslim tutanağında göreceğiniz üzere, alıcının kimlik türü işaretlenmemiş? Çünkü kimlik alınmamış! TC. Kimlik no kısmı bile bi zahmet doldurulmamış (!) Ürünü benden satın almak isteyen kişi veya onların adamı sahte bir kaşe ve imzayla 6.000 dolarlık ürünü alıp gitmiş.”

Girişimcinin aklında iki soru var:

“Adrese teslim bir kargo, üstelik kimlik olmadan, şubeden nasıl teslim alınabilir?

İhmal mi, iş birliği mi? Dolandırıcı neden bu firmayla göndermemi istedi?”

Burada girişimcinin başından ciddi bir dolandırıcılık olayı geçmiş. Yazımızın başında “toplum mühendisliği” demiştik. Toplum mühendisleri; şifrelerin, hackerların, anahtarların açamadığı kapıları insan ilişkileri sayesinde basitçe açabilir. Siz yüksek güvenlikli bir yere sahip olabilirsiniz ancak kapıdaki güvenlik ile kurulacak doğru bir diyalog ve onun zaafından faydalanılarak bir çok kapıyı rahatça açabilirsiniz. Bazen şirket sırlarını bir yemekte sizinle samimi iletişim kuran birine verebilirsiniz. Bu konuda çok dikkatli olmalısınız.

Edindiğimiz son bilgilere göre; kargo şirketi bu sorunun tam anlamıyla arkasında olduğunu, önümüzdeki Çarşamba gününe kadar tespit edilen kamera kayıtları üzerinden hukuki olarak o kişiye ulaşmaya çalışılacakmış. Eğer sorun çözülemezse de, girişimcinin zararının karşılanacağı bildirilmiş. Kargo şirketini arkasında durduğu bu durumdan ötürü de tebrik ederiz.

Zorlu süreçlerden geçen girişimcilerin yaşadığı sorunları; ders çıkarmanız ve yaşamadan edinilen tecrübe olması maksadıyla sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

Güncel İçerikler