Dünyanın en popüler anlık mesajlaşma platformlarından biri WhatsApp, belirli pazarlarda, kullanıcıların uygulamada aldıkları mesajlarda yapılan iddiaların doğru olup olmadığını doğrulamasını kolaylaştıran Web’de Arama özelliğini belirli bölgelerde hayata geçirdi.
Brezilya, İtalya, İrlanda, Meksika, İspanya, İngiltere ve ABD’deki kullanıcılar, sık kullanılan iletilerin yani en az beş kez yönlendirilen mesajların yanında büyüteç şeklinde bir simge çıkarıyor ve web’de aranmasını sağlıyor.
Çünkü kullanıcıların neredeyse tamamı, bu tarz gelen bilgileri doğrulamak için tarayıcıya girip oradan konuyla ilgili araştırma yapmıyor, yani üşeniyor. Dolayısıyla gelen bilgiye de inanıyor. WhatsApp, ‘Web’de arama‘ adı verilen yeni özelliğin, kullanıcıların tarayıcı aracılığıyla mesajı yüklemesine (metin veya resim olabilir) izin vererek çalıştığını söyledi.
WhatsApp’ın bu özelliği şu an belirli bölgelerde pilot aşamasında. WhatsApp’ın birkaç ay önce test etmeye başladığı bu özelliği ne kadar sürede dünya genelindeki kullanıcılara sunmayı planladığı ise belirsizliğini koruyor. Ancak, yeni özelliğin WhatsApp ve diğer mesajlaşma platformlarının daha önce hiç olmadığı kadar sık kullanıldığı bir zamanda geldiği söylenebilir. Özellik Pandemi döneminde yanlış bilgilerin risk oluşturabileceğini düşünürsek, web’de arama uygulaması, birçok kullanıcının doğru bilgiye ulaşmasını sağlayacak.
Ayrıca teyit.org gibi doğrulama siteleri, bu çok paylaşılan verilere kolay bir şekilde ulaşırsa, kullanıcılar arama sonuçlarından teyit’in içeriğine ulaşarak konuyla ilgili doğru, detaylı ve araştırılmış bilgiye ulaşabilir. Tabi bu noktada teyit’in her içerikle ilgili bir analiz yayınlaması gerekiyor. En azından kritik bilgiler noktasında bul yapılabilir.
Son yıllarda platformunda yanlış bilgi sorunlarının yayılmasıyla yüzleşmek zorunda kalan WhatsApp, geçtiğimiz yıl akışı daha iyi kontrol etmek için çeşitli özellikler ve kısıtlamalar getirdi. Nisan ayında, bir iletinin platformunda ne sıklıkta paylaşılabileceği konusunda da ek kısıtlamalar getiren WhatsApp, beş veya daha fazla kez iletilen herhangi bir iletinin artık kullanıcının bir seferde birden fazla sohbete (kişiye) yönlendirmesini önleyecek yeni bir sınırla karşı karşıya kalacağını söyledi. Uygulamayı hayata geçirdikten birkaç hafta sonra, “çok yönlendirilen” mesajların hacminin dünya çapında yüzde 70 oranında düştüğünü paylaştı.
Her ne kadar WhatsApp son çeyreklerde zamanında harekete geçmek için acele etse de, yanlış bilgi uygulama içerisinde onbinlerce mesaj kutusunda dolaşıyor. Bakalım alınan bu yeni önlem sonuçları nasıl etkileyecek göreceğiz.