Process Eye: Endüstriyel üretim yapan işletmelerin hatalarını azaltan görüntü işleme yazılımı

İş Bankası’nın girişimcilik programı Workup‘ın altıncı dönemine seçilen girişimlerden Process Eye, endüstriyel işletmelerin üretim hatalarının önüne geçmek amacıyla kendi üretim ve kalite kontrollerini yapabilmek için yapay zeka tabanlı görüntü işleme uygulamaları geliştirebilecekleri yazılım platformudur.

Bu sorun, önceden Ford Otosan’da çalışan Yunus Emre Çelik tarafından keşfedildi ve dünyanın en büyük otomotiv danışmanlık firmalarından biri AVL’de çalışan Tufan Kurtini‘nin de katılımıyla iki kurucu olarak yola çıktılar ve fikirden bir startup haline dönüştürdüler. Kurulduktan kısa bir süre sonra ekibe yine AVL’den yazılım geliştirici olarak iki isim Tugay Solmaz ve İlkay Kal da katıldı. 4 kişilik ekibin tamamının uzmanlık alanı, yazılım. Girişimin temelleri ise İstanbul’da atıldı.

Günümüzde teknoloji odaklı firmalar problemlerini in-house olarak yani kendi olanaklarıyla çözüyor. Ancak spesifik olarak ortaya çıkan problemlerde mevcut görüntü işleme sistemleri yetersiz kalabiliyor. Ya da çıkan sorunlarda ciddi bir yazılım bilgisi gerekiyor. Process Eye, kodlama bilgisi gerektirmeden, kolay bir şekilde üretim süreçlerinde rahatlıkla kullanılabiliyor ve geliştirilmiş yapay zekası sayesinde tüm kamera sistemlerine entegre olabiliyor.

Otomotiv puntalama örneği

Örnek vermek gerekirse; yukarıdaki görselde de göründüğü üzere, otomotivdeki en temel puntalama işleminin sayılması konusunda o işin algoritmasını geliştirmek ve arayüz tasarlamak normal süreçlerde günler alabilirken, Process Eye stüdyo ile birkaç dakikada çözülebiliyormuş.

Endüstriyel görüntü işleme sistemlerinin pazar büyüklüğü globalde 7.4 milyar Euro’ya ulaşmış durumda. Türkiye’de ise yüksek teknoloji ve orta yüksek teknoloji endüstriyel üretim yapan şirket sayısı 24 bin. 49 ülkede yapılan araştırmalar sonucunda, endüstriyel ürünün kalitesi ve ürüne güven konusunda Türkiye, 100 üzerinden 37 puan almış. Alınan bu puan ile aslında daha çok yolumuz olduğu apaçık ortada. Kalite ve kontrol sistemleri noktasında çok geride olduğumuzun da bir göstergesidir. Firmalar bu süreçlerini Process Eye gibi girişimlerle kontrol altına alıp, hem performanslarını artırabilir hem de daha fazla gelir elde edebilir. Bu noktada zaman ve hız, kritik bir öneme sahip.

Girişim; endüstriyel üreticilere, makine üreticilerine ve otomasyon firmalarına satış yapmak istiyor. Gelir modeli olarak, abonelik modelli aylık 2500 Euro üzerinden lisans satışı hedefliyor. Ürünün lansmanı Ağustos ayı içerisinde yapılacakmış.

Process Eye’ın ürününü kullanmak için demo talebinde bulunan firmalar; Ford Otosan, Coşkunöz Holding, B Plas ve Ros Teknboloji. Umarızki ürünün lansmanı yapıldığında bu demolar satışa dönüşür.

Güncel İçerikler