Akıllıfon, kurumlara yapay zeka tabanlı portföy optimizasyonu ve Robo danışmanlık hizmeti sunan bir platformudur.
Algoritması matematiksel olarak ispatlanan yapay zeka tabanlı portföy optimizasyonu ve yatırım platformu Akıllıfon, ölçeklenebilir iş modelleri sayesinde yatırım danışmanlığı hizmetini geniş kitlelere düşük maliyetlerle sunmaktadır.
Dört girişimci; Mehmet Caner, Esra Ulaşan, Ercan Gümüş ve Özlem Önder tarafından Eylül 2018’de İzmir merkezli olarak kuruldu. Bugüne kadar Lonca Girişimcilik Merkezi‘ne ve İTÜ Çekirdek‘e seçildi.
Akıllıfon, finans kurumlarına API & SDK entegrasyonlarının yanı sıra web/mobil tabanlı çözümler de sunuyor. Fon oluşturma, fon sepeti önerileri ve yönetim hizmeti veriyor. Girişimin kurumlardan kullanıcı başı lisans ücreti veya performans ücreti alarak gelir modeli sağlıyor.
Getiriler üzerinde birçok faktörün etkisinin bulunduğunu belirten Esra Ulaşan “Akıllıfon’da makro ve mikro ekonomik faktörlerin yanında aynı zamanda haberlerin etkisini de yatırım önerilerinde dikkate aldıklarını belirtiyor.
Fon pazarının büyüklüğü
2008 global finansal krizde ortaya çıkan ve bugün 220 milyonun üzerinde kullanıcısı olan Robo danışmanlar, dünyada 1 Trilyon doların üzerinde fonu yönetiyor. Önümüzdeki 4 yıl içinde ise bu oranın 3’e katlaması öngörülüyormuş. 2020 Haziran verilerine göre Türkiye’de yatırım fonlarında 145 Milyar TL civarında bir fon büyüklüğü ve 2,5 milyona yakın bir yatırımcı sayısı, Bireysel Emeklilik Sistemi’nde ise yaklaşık 7 milyona yakın katılımcı sayısı ve 135 Milyar TL civarında toplam fon büyüklüğü söz konusu. Türkiye’de pandemi döneminde yatırım fonları portföy büyüklüğünde 2020 Mart ayı başlangıcından bu yana yüzde 20’ye yakın bir artış yaşandı. Portföy büyüklüklerinin artmasında en çok katkıyı “Fon Sepeti Fonları” verdi. Yatırımcıların pandemi döneminde Fon Sepeti Fonları gibi risklerini dağıttıkları enstrümanlara olan ilgisi daha çok arttığı gözlenmiş.
Girişimin kurucuları sundukları değer önerisiyle ilgili “Akıllıfon algoritması, takımımız tarafından geliştirilen teorik ve ampirik olarak performansı kanıtlanan uluslararası istatistik dergisine kabul edilen bir algoritmaya dayanmaktadır. Platformda mevcut makine öğrenimi algoritmalarıyla da performans karşılaştırmaları da yer almaktadır.” dedi.