Şirketlerin ürünlerini fiyatlandırma yönteminde yenilikçi bir modelle yaklaşan İngiltere merkezli Bubo.AI, ilk turda Mercia liderliğinde Northern Powerhouse Investment Fund ve NPIF – Mercia Equity Finance yaklaşık 650 bin Pound (720 bin Euro) yatırım aldı.
Girişim aldığı bu yatırımı, Kuzey Amerika ve Avrupa’da girmedikleri pazarlara odaklanarak ve uluslararası büyümeyi hızlandırmak için kullanacak.
Daha öncesinde küresel bir otomobil parçaları tedarikçisi için bir fiyatlandırma sistemi oluşturmak için birlikte çalışan seri girişimci Alan Timothy ve Polonyalı veri analisti Marcin Lisowski tarafından 2019 yılında Middlesbrough merkezli kurulan Bubo.AI, müşterilerin davranışlarını analiz etmek ve ne ödemeye istekli olduklarını anlamak için yapay zeka kullanan bir platformdur. Satış personeline en uygun fiyatı önerir. Şirket ayrıca gereksiz indirimlerden kaçınmak için de satış personelini desteklemektedir.
İnşaatçılar, gıda hizmetleri gibi toptancılar ve distribütörler için tasarlanan bu platform, fiyatlarını maliyet veya diğer yöntemlerden ziyade müşteri değerine dayandırarak ortalama şirkletlere yüzde 3 kar artışı sağlıyor.
İki girişimci Alan ve Marcin; kendi fikirlerini geliştirmek ve hazır bir çözüm oluşturmak için, önde gelen Yapay Zeka (AI) uzmanı Türk Profesör Hüseyin Şeker (fotoğrafta en solda) ve eski Microsoft’un kıdemli pazarlama yöneticisi David Shell ile güçlerini birleştirdi.
2019’da piyasaya sürülen Bubo.AI, şimdi Tarmac dahil birçok müşteri tarafından kullanılıyor, şirket ise fiyatlandırmada AI kullanımını teşvik etmek için Teesside University ve diğer kurumlarla ortaklıklar kurdu.
Bubo.AI’ın CEO’su olan ve aynı zamanda i-snapshot yazılım firmasının kurucusu olan Alan Timothy, “Fiyatlandırma daha önce karanlık bir sanat gibi görünüyordu ve geleneksel yaklaşımlar hem sorunlu hem de çok etkili değildi. Şirketlerin, kendi rakipleriyle fiyat uydurmaya çalışması, özellikle bir düşüşte fiyat erozyonuna yol açarken, satış personeli de genellikle hedefleri tutturmak için indirim yapmaya başvuruyor. Sunduğumuz bu çözüm, şirketlere gelir elde etmelerini ve Covid sonrası dünyadaki karlılık için bir yol haritası oluşturmaları için anahtar olabilecek müşteri değerine dayalı fiyatlandırmayı sunuyor.”
Kuzey Enerji Santrali Yatırım Fonu projesi (Northern Powerhouse Investment Fund), 2014-2020 Avrupa Yapısal ve Yatırım Fonları Büyüme Programı ve Avrupa Yatırım Bankası kapsamında Avrupa Bölgesel Kalkınma Fonu (ERDF) tarafından finanse edilen Avrupa Birliği tarafından finansal olarak desteklenmektedir.